Vijveraanleg & vijverfolie

Een vijver aanleggen, hoe werkt dat nu precies? Wij leggen het je uit! Houdt met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver, extreme algengroei is het gevolg, het water wordt te warm wat gepaard gaat met vissterfte. De voorgevormde vijver is relatief duur maar makkelijk aan te leggen. U kunt het hele jaar een vijver aanleggen, maar wij raden u aan om dit in de volgende periodes te doen:

  • In het voorjaar (maart en april)
  • In het najaar (september en oktober)
     

Plan route



Vijverfolie voor alle soorten vijvers                                                  

                                                                                        
Veruit de meeste vijvers worden gemaakt van vijverfolie. Vijverfolie heeft als groot voordeel dat de vijver in vrijwel elke vorm, afmeting en diepte gemaakt kan worden. De folie kan in de fabriek aan elkaar gelast of gelijmd worden. De meeste soorten vijverfolie zijn zwart van kleur, omdat dit het meest neutraal is. Er is echter ook groene vijverfolie en vijverfolie waarop een steentjesmotief gedrukt is.

  • Voordeel: Maatwerk: u kunt zelf de vorm, afmeting en diepte bepalen.
  • Nadeel: Bij de aanleg ontstaan er plooien in de folie. Als er door een vakman een kuipmodel gelast wordt, dan zijn de plooien een stuk minder.

 

 

Materiaal keuze:

  • Rubberfolie: Rubberfolie is veruit de sterkste en dus ook de duurste folie. Het is vrijwel onverwoestbaar en heeft een levensduur van 50 jaar. Een extra voordeel is ook dat rubberfolie bijzonder soepel is, waardoor het makkelijk te verwerken is.
  • PVC-folie: PVC-folie wordt het meest gebruikt. Het is minder sterk dan rubberfolie en dus goedkoper. Het is leverbaar in verschillende diktes en kwaliteiten. De levensduur van PVC-folie is ongeveer 10 jaar, daarna kan het poreus worden.

Voor de afwerking van vijverranden zijn diverse mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met elektra voor een waterpomp of verlichting. 

vijveraanleg, vijverfolie kopen

Hoe een kleine vijver aanleggen?

  1. Kies een locatie en ga aan de slag met een schets voor het ontwerp van de vijver. 
     
  2. Bepaal de grootte van de vijver  - Gaat u een kleine vijver bouwen? Dan moet de vijver minstens 60 cm diep zijn. Hoe groot het is, hangt af van de ruimte die je in je tuin hebt.  Een vijver moet minimaal 120 cm breed zijn.
     
  3. Graaf de vijver - Als u van plan bent om waterplanten in uw vijver te houden, graaf dan zo'n 60 cm diep. Begin dan ook met graven langs de rest van de grond op 60 cm afstand van de rand van de vijver. Hiermee wordt een soort plank gemaakt om de waterplanten te plaatsen.
     
  4. Bekleed de vijver - Hierbij komen vijverfolies goed van pas. Leg hierbij de vijverbekleding in het gat en duw deze vervolgens tegen de zijkanten van het gat. 
     
  5. Bij deze stap kunt u vijver accessoires plaatsen - Een vijver kunt u gemakkelijk van verschillende accessoires voorzien. Denk maar aan een waterornament, vijververlichting, fontein of waterval. 
     
  6. Vul nu de vijver met water - Nu is het tijd om de vijver te vullen met water en eventueel de filter of fontein in te schakelen. Belangrijk: laat de vijver altijd een week liggen voordat u vissen of planten toevoegt. Hierdoor kan het chloor in het water verdampen.
     
  7. Voeg de planten en vissen toe - Doordat u planten en vissen toevoegt aan uw vijver, wordt de kans groter dat de vijver mooi én schoon blijft. Bovendien zijn vissen natuurlijk een leuke toevoeging om naar te kijken. 
     
  8. Ervaar, ontspan en geniet!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vijver