Narcis

Narcis

Ja, deze narcis heeft meerdere vrolijk gele bloemen per steel

Leuke, vrolijke bolgewasjes die al op pot in bloei zijn getrokken, zijn een echte voorjaarsverrassing. Fijn om te hebben, te krijgen of te geven. Iedereen wordt er vrolijk van! Als er bloeiende bolletjes zijn duurt het voor je gevoel niet lang meer of ook de rest van de natuur barst los in fris groen en felle kleuren. Vroege bolbloemetjes kondigen lekker warm weer en zon aan. Wie verlangt daar nu niet naar?! De bloeiende narcisjes die GroenRijk voor je heeft, werken bijna vertederend, zo fragiel, sierlijk en verrassend zijn ze. De fijne, gele bloempjes van Narcissus ‘Tête à Tête’ lijken zelf nog nauwelijks te geloven dat ze er al mogen zijn, zo bedremmeld buigen ze hun kopjes onder alle aandacht die ze krijgen. Maar tegelijk spat de ondeugende vrolijkheid ervan af. Zet ze in de kamer of buiten. Het kan allebei.

Uit Spanje en Portugal
‘Tête à Tête’ behoort tot de dwergnarcisjes die in de Narcissus Cyclamineus Groep zijn ingedeeld. Die schitterende narcisjes hebben de meeste eigenschappen geërfd van Narcissus cyclamineus, een soort die op vochtige bergweiden in Spanje en  Portugal voorkomt. Deze soort werd voor het eerst in 1816 beschreven en is sindsdien in het wild zeldzaam geworden omdat de vraag naar bolletjes van dit juweel enorm was. Ze werden overal uitgegraven. Dat gebeurt nu niet meer. GroenRijk verkoopt alleen gekweekte planten. Deze botanische (dat betekent: kleine) soort wordt niet hoger dan 20 cm, heeft smal lijnvormig blad en alleenstaande, naar beneden knikkende, felgele trompetjes (de cupjes) waarboven de dekblaadjes bijna als een soort kroontje naar achteren (naar boven) zijn gericht. Er zijn heel wat kweekvormen (cultivars) uit ontwikkeld, waarvan ‘Tête à Tête’ er één is, maar wel de misschien meest geliefde en meest gekweekte. De planten worden tweemaal per jaar aangeboden, eerst als droge bolletjes die in het najaar moeten worden geplant en vervolgens nog eens – zoals nu door GroenRijk – als al bloeiend bolgewasje in pot aan het eind van de winter. De in de tuin geplante  bolletjes van ‘Tête à Tête’ zullen pas vanaf half maart tot half april bloeien.

‘Tête à Tête’ is er sinds 1949
In dat jaar ontstond deze verbeterde hybridenarcis in Engeland, als resultaat van langdurig bestuivings- en selectiewerk met verschillende exemplaren van een al oudere cultivar die ‘Cyclataz’ heette. ‘Tête à Tête’ is dus eigenlijk, net zoals ooit veel Egyptische farao’s, het in dit geval schitterende resultaat van een broeder-en-zusterhuwelijk. De (Franse) naam ‘Tête à Tête’ slaat op het feit dat er vaak (maar niet altijd) meer bloempjes aan iedere bloeistengel verschijnen: hoofdje bij hoofdje. Er kunnen een, twee of zelfs drie bloempjes per stengel verschijnen. Het zijn zeer sterke planten gebleken die – ook als ze in pot vroeg in bloei zijn getrokken – daarna in de tuin kunnen worden geplant om daar te verwilderen. Na enkele jaren zal het groepje bolletjes zich dan spontaan uitbreiden en volop bloeien. De bloemdekblaadjes wijzen bij ‘Tête à Tête’ minder sterk naar achteren dan bij de wilde N. cyclamineus en het cupje wordt tijdens het uitbloeien wat meer oranje.

Verzorging van ‘Tête à Tête’ in pot
Zet de kweekpot binnen in een sierpotje op een lichte plek. Buiten op het terras of balkon kan ook. Maar wen ze dan eerst tijdens zacht weer langzaam aan de koudere omstandigheden. Zorg ook dat het kluitje waar de bolletjes in groeien, niet kan bevriezen. Ook dan de kweekpot in een wat zwaardere pot zetten (vooral tegen het wegwaaien). Zorg dat de potkluit niet uitdroogt. Als de bolletjes zijn uitgebloeid, kun je het kluitje uit de kweekpot halen en in de tuin planten. Daar kun je ze laten verwilderen.

TIP
Als je jouw ‘Tête à Tête’ na het uitbloeien in de tuin plant, doe dat dan op een vochtig plekje waar niet de hele dag de zon op staat en waar ze lekker kunnen verwilderen.

In kort bestek
‘Tête à Tête’ is een dwergnarcisje (ca. 15 cm hoog) met een sierlijk knikkend, geel trompetbloempje met daarachter licht naar achteren wijzende bloemdekblaadjes. Er kunnen een, twee of zelfs drie bloempjes per stengel verschijnen. GroenRijk biedt ze nu bloeiend, in pot gekweekt aan. Ze kunnen in huis of op balkon of terras staan en zullen wekenlang bloeien als je zorgt dat het potkluitje niet uitdroogt. Een vertederende, vrolijke voorjaarsbode!   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Disney tuinartikelen bij GroenRijk Den Bosch

Bij GroenRijk Den Bosch geloven we dat tuinieren een activiteit is die voor alle leeftijden leuk kan zijn. Van kleurrijke bloemen tot knusse moestuintjes, er is altijd iets magisch aan het werken met de natuur... En wat is een betere manier om kinderen enthousiast te maken over tuinieren dan met hun favoriete Disney-figuren? Ontdek hoe onze schattige Disney-tuinartikelen de wereld van het tuinieren tot leven brengen voor jouw kleintjes! Kom langs bi...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...