De vlinderorchidee

De vlinderorchidee

Zet de vlinderorchidee op een lichte plek en geef regelmatig water en speciale orchideeënvoeding

Orchideeën vormen een geweldige plantenfamilie. Ze zijn de jongste groep bloeiende planten die op Aarde is ontstaan. Dat werd een groot succes, want ze komen nu bijna overal ter wereld in honderden verschillende geslachten voor. De prachtige vlinderorchideeën (Phalaenopsis) die GroenRijk nu speciaal aanbiedt, vormen daarvan maar een heel klein deel: slechts één geslacht, maar wel met tientallen schitterend bloeiende soorten. Hun vormenrijkdom is enorm. Ze passen zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan. Vaak wordt gedacht dat de exotische vlinderorchideeën uit een beperkt gebied in Zuidoost-Azië stammen, maar dat is niet zo. Vlinderorchideeën kun je vinden van China in het noorden tot Australië in het zuiden en van het Himalajagebied in Midden-Azië tot de Filippijnen en Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten. Qua leefwijze lijken al die soorten vlinderorchideeën vaak totaal niet op elkaar. Het tropische type vlinderorchidee dat je nu bij GroenRijk kunt kopen, leeft in de natuur hoog in de kronen van de oerwoudreuzen. Het zijn zogenaamde epifyten. Maar ze voelen zich in jouw huis ook prima thuis. Het zijn om te verzorgen zelfs heel makkelijke planten en weinig planten bloeien zo lang en mooi (en steeds weer opnieuw!). GroenRijk heeft ze nu in de bloemkleuren wit, roze en paars en met liefst drie bloemtakken in de aanbieding.

 

De verschillende leefwijzen van vlinderorchideeën

De epifytische vlinderorchideeën groeien dus niet in de bodem van het oerwoud, maar ze hechten zich met hun wortelstokken op de takken en vooral in de takoksels van bomen in het (sub)tropische bos. Daar is voldoende zonlicht voor ze. Daar kiemen hun zaden. Ze tasten de bomen zelf niet aan. Ze halen geen voeding uit de sappen van de boom, maar leven van het afval dat zich in de takholtes verzameld: stof uit de lucht en uit regenwater, plantenresten, uitwerpselen van vogels enz.  Ze kunnen dus met heel weinig voedsel toe.  Maar het kan nog extremer: er zijn ook vlinderorchideeën die zelfs in vrij droge rotsspleten groeien. Die soorten komen in Noord-Australië voor. Dat zijn soorten die bijna geen wortels meer hebben, net genoeg om zich in zo’n spleet te verankeren. Al die soorten doen het ook goed in de speciale, ruige orchideeënpotgrond waarin ze worden opgekweekt.

 

Qua bouw zijn ze allemaal hetzelfde

Vlinderorchideeën vormen als hun zaad kiemt, een omhoog groeiende wortelstok waaruit per jaar een of twee grote, vlezige en dikke, groene bladeren verschijnen. Die blijven heel lang aan de plant, maar vallen wel een keer af. Als dat tijdens de bloeit gebeurt, is dat een teken dat je vlinderorchidee aan rust toe is. Dan moet je hem wat koeler zetten. Oudere planten – vlinderorchideeën kunnen heel oud worden – vormen soms wel tot tien bladeren. Vlinderorchideeën vormen geen zogenaamde pseudobulben, dat zijn bolachtige verdikkingen die bij andere soorten soms wel tussen de bladeren verschijnen. De prachtige Phalaenopsis-exemplaren die GroenRijk nu aanbiedt hebben liefst drie bloemtakken. Aan elke tak hebben of vormen ze een bloemtros die gemiddeld wel twee tot drie maanden kan blijven bloeien. Sommige verspreiden ook nog een heerlijke, zachte geur.

 

Eenvoudige verzorging

Zet je vlinderorchidee op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Dus niet vlak achter een raam op het zuiden, waar het erg heet kan worden. Zet hem dan liever iets verder van het raam af. Gewone kamertemperaturen – 18-22 °C – voldoen prima. Ook een gewone luchtvochtigheid – 40-50% – is goed genoeg. Geef maximaal eenmaal in de week (of eenmaal per negen dagen) matig water. Geef pas opnieuw water als de potgrond bijna droog aanvoelt. Giet doorlekkend, overtollig water af. Vlinderorchideeën hebben een hekel aan langdurig natte voeten. Ze hebben ook maar weinig voeding nodig. Eenmaal in de maand wat speciale orchideeënvoeding in het gietwater is genoeg. Als een stengel is uitgebloeid, kun je hem op 20-25 cm boven de potgrond (boven het derde oog op de stengel) afsnijden. Dan vormt zich weer een nieuwe stengel die opnieuw tot bloei komt. Vlinderorchideeën kunnen vaak bijna eindeloos doorbloeien. Als een plant blad laat vallen, is dat een teken dat hij aan rust toe is. Zet hem dan wat koeler weg en geef matig water tot hij weer nieuwe bloeistengels begint te vormen. Die verschijnen vanuit de oksels van de bladeren. Dan weer lichter zetten. Al die tijd wel gewoon matig water blijven geven. Na enkele jaren kan het nodig zijn je plant te verpotten in een iets grotere pot. Doe dat dan in verse, al genoemde, ruige orchideeënaarde. GroenRijk heeft die ook voor je.

 

De naam Phalaenopsis

Deze naam betekent eigenlijk ‘op een vlinder lijkend’. Het Griekse phalaina betekent ‘mot’ of ‘vlinder’ en opsis betekent ‘lijkt op’. Het Nederlandse ‘vlinderorchidee’ is dus helemaal niet zo gek. In veel omschrijvingen kom je tegen dat de bloemen in de natuur – als ze door de wind worden bewogen – wel wat op rondfladderende vlinders lijken. Ze worden overigens ook wel maanorchideeën genoemd. De herkomst van die naam is onduidelijk.

 

TIP

Vlinderorchideeën doen het prima in normale omstandigheden in je woonruimte. Maar als de lucht er heel droog is – minder dan 40% op de hygrometer – kunnen jonge bloeiknopjes uitdrogen. Voorkom dat door ze dan zo nu en dan met een fijne nevel te besproeien.

 

In kort bestek

De prachtige vlinderorchideeën (Phalaenopsis) behoren tot de unieke soorten exotische orchideeën die meer bloeitakken per jaar kunnen geven. GroenRijk biedt ze nu aan met liefst drie bloeitakken. Kleurkeuze: wit, roze en paars. Grote bloemen. Ze doen het prima in normale huiskamercondities. Iedere bloemtros kan twee tot drie maanden bloeien. Fantastisch mooie, eenvoudig te verzorgen, uiterst dankbare planten.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...