Vlinderorchidee

Vlinderorchidee

Een vlinderorchidee staat graag licht, bloeit enorm lang en heeft regelmatig speciale orchideeënvoeding nodig

Orchideeën zijn heel bijzonder. Ze vormen een van de jongste plantenfamilies op aarde, maar ook een van de meest veelzijdige en meest verspreide. Orchideeën komen, behalve in de poolgebieden, overal ter wereld voor. Wetenschappers schatten dat de eerste orchideeën ca. 84 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Er zijn geen resten gevonden in oudere aardlagen. Hoe ze zich zo snel en in zo veel vormen over de hele wereld hebben kunnen verspreiden, is nog steeds een raadsel, want er waren soms brede oceanen tussen de groeigebieden van nauw verwante geslachten. Orchideeën hebben zich aan de meest uiteenlopende groeiomstandigheden aangepast, van tropische oerwouden tot koude toendra’s en hete woestijnen en van een grondloos leven hoog in boomkruinen tot wortelend in moerassen en bijna kale rotsspleten. Het lijkt wel of hun flexibiliteit geen grenzen kent. Van de vele vormen behoren de vlinderorchideeën die GroenRijk nu aanbiedt, tot de allermooiste.

Vlinderorchideeën komen uit tropisch Zuidoost-Azië

Het geslacht van de vlinderorchideeën (Phalaenopsis) heeft zich in Azië verspreid van de Himalaja tot de Filippijnen en verder in tropisch Noord-Australië. Iets ten oosten van Taiwan in de Stille Oceaan ligt een eilandje dat vanwege het overweldigend voorkomen van Phalaenopsis, orchidee-eiland (Orchid Island) wordt genoemd. Een eldorado voor orchideeënliefhebbers. Maar ook thuis kun je van de rijke vlinderachtige bloei van deze schitterende orchideeën in al hun verscheidenheid genieten. GroenRijk heeft ze nu in diverse bloemkleuren en in een schitterende kwaliteit – met liefst drie bloemtakken! – voor je klaarstaan.

Het zijn geweldige kamerplanten

Er bestaan ruim zestig soorten van het geslacht Phalaenopsis. Ook binnen dit geslacht blijkt hoe makkelijk de planten zich aan de omstandigheden aanpassen. De meeste soorten groeien als epifyten in de boomkronen in de tropische regenwouden van Azië. Ze wortelen daar niet in de volle grond, maar houden zich met hun wortels aan de takken vast en halen hun voedsel uit de lucht en uit regenwater. Ook in veel koelere, vochtige laaglandbossen komen vlinderorchideeën voor (weer andere soorten) en in Australië groeien ze zelfs in vrij droge rotsspleten (dan zijn het zogenaamde lithofyten).

Wel steeds dezelfde bouw

Hoe groot de groeiplaatsverschillen ook zijn, de bouw van een Phalaenopsis is steeds dezelfde. Uit de top van een omhoog groeiende wortelstok verschijnen per jaar een of twee dikke, vlezige bladeren die heel lang aan de plant blijven, maar uiteindelijk wel een keer afvallen. Gebeurt dat tijdens de bloei, dan is de plant mogelijk aan een rustperiode toe. Zet hem dan wat koeler. Doe dat ook als hij is uitgebloeid. Wel water blijven geven.

Tijdens de rust ontwikkelt je Phalaenopsis vanzelf nieuwe bloeistengels en bladeren. Onder goede omstandigheden kunnen oudere planten wel 5-10 bladeren krijgen. De knolachtige verdikkingen die andere soorten orchideeën soms hebben (pseudobulben), ontbreken bij Phalaenopsis. Tussen de bladeren verschijnen een of meer stengels – bij de  nu aangeboden planten hebben ze er dus drie! – waaraan zich de trossen of aren bloemen ontwikkelen. Iedere bloem bloeit wekenlang voor hij verwelkt. Elke bloemtros (aan één enkele tak) bloeit in totaal gemiddeld twee tot drie maanden! Een ongelooflijke prestatie! Daar komt bij dat sommige typen ook nog heerlijk geuren!

De naam vlinderbloem

Phalaenopsis komt van het Griekse phalaina dat ‘mot’ of ‘vlinder’ betekent; opsis betekent ‘gelijkend op’, dus de naam betekent ‘gelijkend op een vlinder’. Bij de meeste soorten is dat direct duidelijk voor wie de bloemen ziet. Als de bloemen in de tropische natuur in een zuchtje wind bewegen, is het net of er een groep vlinders vliegt.

Verzorging

Geef je vlinderorchideeën een lichte standplaats, maar niet in fel zonlicht. Ze voelen zich tijdens de bloei het lekkerst bij een temperatuur van 18-22 °C. Eenmaal per week matig water geven is meestal genoeg. Giet overtollig water altijd uit de pot of van de schotel: Phalaenopsis heeft een hekel aan voortdurend natte voeten. De wilde soorten vragen vaak een hoge luchtvochtigheidsgraad, maar de planten die je bij Groenrijk koopt doen het prima bij een normale 50% op de hygrometer. Geef eens per maand (tijdens de bloei) wat speciale vloeibare orchideeënvoeding in het gietwater. Dat is precies op de bijzondere menueisen van deze orchideeën afgestemd.  Na de bloei de stengel op ca. 20-25 cm boven de potgrond afsnijden. Er vormt zich dan weer een nieuwe knop. Na 2-3 jaar kan verpotten nodig zijn. Doe dat dan niet in gewone potgrond, maar in speciale, grove orchideeënaarde. GroenRijk heeft alles voor je orchideeën, ook het speciale, vloeibare orchideeënvoedsel.

TIP

Zet je Phalaenopsis in een sierpot met bijpassende onderschotel. Die combinatie is erg handig. GroenRijk heeft een uitgebreid assortiment potten, ook van dit type, in voorraad.

In kort bestek

Vlinderorchideeën (Phalaenopsis) doen het heel goed in normale woonkameromstandigheden. Ze bloeien schitterend en ongelooflijk lang. De verzorging is heel makkelijk. Het zijn dankbare, sterke planten. Je kunt jaar-in-jaar-uit maandenlang van hun bloemen genieten. Geef ze wel speciale orchideeënvoeding! Vlinderorchideeën zijn ook een graag gekregen geschenk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Disney tuinartikelen bij GroenRijk Den Bosch

Bij GroenRijk Den Bosch geloven we dat tuinieren een activiteit is die voor alle leeftijden leuk kan zijn. Van kleurrijke bloemen tot knusse moestuintjes, er is altijd iets magisch aan het werken met de natuur... En wat is een betere manier om kinderen enthousiast te maken over tuinieren dan met hun favoriete Disney-figuren? Ontdek hoe onze schattige Disney-tuinartikelen de wereld van het tuinieren tot leven brengen voor jouw kleintjes! Kom langs bi...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...