Biologische kruiden

Biologische kruiden

Ja, geef deze biologische kruiden regelmatig water en voeding tijdens het groeiseizoen

Biologische kruiden vers oogsten en gebruiken – dat is niet alleen in de professionele horeca een sterk opkomende trend. Iedereen die gezond wil leven ontdekt vroeg of laat wat verse kruiden voor (en met) je kunnen doen. De natuur levert een gigantisch scala aan planten waarvan we in onze Lage Landen weer langzaam het gebruik en de gezondheidsaspecten herontdekken. De kennis daarover is bijvoorbeeld in Zuid- en Oost-Europa, het Nabije Oosten en Noord-Afrika nooit weggeweest, maar was bij ons weggezakt. GroenRijk helpt graag mee om die gezonde trend in je eigen tuin (en zelfs in huis) te brengen met PUUR-kruiden die absoluut totaal biologisch zijn geteeld en nu in flinke potten (doorsnee 13 cm!) worden aangeboden. Je kunt de planten in de kruidenhoek in je tuin planten, maar ze ook (in pot) op je balkon of terras zetten. Het kan zelfs op je vensterbank als je geen tuin, balkon of (dak)terras hebt. Verse kruiden voor iedereen! Te beginnen met Marokkaanse munt, rozemarijn en de beste keukentijm die we voor je konden selecteren.

Waarom Marokkaanse munt?
Marokkaanse munt (Mentha spicata ‘Maroccan’ of ‘Moroccan’) is de muntsoort met het meest frisse aroma. Het lijkt op pepermunt, maar dan nog frisser en het aroma blijft het hele jaar door even sterk. Heerlijk! Inmiddels heel bekend en het liefst gekozen voor de thee van verse munt: gewoon met vers geplukt blad in heet water. Maar ook lekker in en bij groenten, vleesgerechten, rauwkost, voor een pikante ‘tick’ in soepen en fantastisch om altijd frisse adem te hebben. Even op een blaadje Marokkaanse munt kauwen en zelfs vis- en knoflooklucht is weg! Ideaal. Van Marokkaanse munt kun je zowel bladeren als stengels, bloemknoppen en bloemen gebruiken.

Verzorging: Geef je Marokkaanse munt een plek in zon of lichte schaduw (minimaal een aantal uren direct zonlicht per dag). Regelmatig water geven (laat de (pot)grond niet helemaal uitdrogen) en geef planten in pot eens twee weken wat vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater, zeker als je er veel van oogst. Je kunt je Marokkaanse munt zelfs vrij kort terugknippen. De plant loopt dan vanzelf weer mooi (en lekker) uit. Zoals de naam al zegt, stamt Marokkaanse munt uit Noord-Afrika, waar het al vele eeuwen een vast ingrediënt in tal van gerechten is, maar ook medicinaal wordt toegepast omdat het heel sterk ontsmettend en bacteriedodend werkt.

Rozemarijn was al geliefd bij de oude Romeinen.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) vertelt al door zijn naam dat het een keukenkruid is – in het woord ‘officinalis’ herken je gemakkelijk ons woord ‘oven’.  Dit kruid – het is eigenlijk een niet helemaal winterhard halfheestertje, dus een struikje met takken die niet helemaal verhouten. Die zijn daardoor wat vorstgevoelig, net zoals bijv. lavendel. Rozemarijn past bij allerlei vleesgerechten,, maar ook bij vis, salades, de BBQ enz. Het is een vast ingrediënt in tal van Mediterrane kruidenmengsels. De geur- en smaakstoffen in rozemarijn zijn niet alleen heerlijk, maar ze werken ook kalmerend en ontspannend.  Zowel bladeren, bloemen en bloemknoppen worden gebruikt en op de BBQ ook halfverhoute takjes die een heerlijke smaak aan de gerechten geven. Geurt ook erg lekker!

Verzorging: Het struikje wordt in ons klimaat meestal als kuipplant gehouden en verzorgd. Zet je rozemarijn op een zonnige plek, geef regelmatig water en tijdens de groei ook om de drie weken wat plantenvoedsel in het gietwater, of steek een voedingsstaafje bij de wortels in de potgrond . Dan kun je het voeding geven de rest van het seizoen vergeten (GroenRijk heeft diverse soorten voedingspijltjes, -staafjes en -korrels voor je in voorraad). Bij vorst moet je de plant beschermen (even binnen zetten).

Wie aan kruiden denkt, denkt ook meteen aan tijm.
Er zijn verschillende tijmsoorten en van al die soorten nog meer tijmrassen met heel verschillende geur- en smaakstoffen. De cultivar (kweekvorm) die GroenRijk nu speciaal aanbiedt is een compact groeiende, uiterst aromatische vorm van de echte keukentijm, namelijk Thymus vulgaris ‘Compactus’. In goed doorlatende, niet te zware grond (dus liefst wat zanderig) kun je deze plant gewoon op een zonnige plek in je tuin planten. Plant er dan meteen een groepje bij elkaar vanwege de geur die ze verspreiden en het bijenbezoek dat ze krijgen. Bijen komen maar al te graag op het verrukkelijke nectar af dat de bloemen bevatten. In de keuken kun je de bladeren, de bloemknoppen en de bloemen toepassen. Heerlijk in vleesgerechten, soepen, ovenschotels enz. Natuurlijk is deze tijm onmisbaar in tal van kruidenmengsels. Je kunt tijm dan ook drogen. De smaak en geur blijven behouden.

Verzorging: Je kunt je tijmplant gewoon in zijn potje laten en dan regelmatig water en voeding geven, maar plant je hem in de volle grond van je tuin, dan hoef je er maar heel weinig aan te doen. De plant is redelijk winterhard en zo gevormd en zo sterk dat je er zelfs zo nu en dan over zou kunnen lopen (niet te vaak natuurlijk). De geur die loskomt doordat de plant dan licht wordt gekneusd, is onbeschrijflijk heerlijk! Vandaar dat tijm ook wel als alternatief voor een siergazon (een weinig belopen gazon) wordt gebruikt. Daar zou je dan ook op kunnen gaan liggen in die wolk van geur. De stoffen die dan uit de tijm komen, laten je vrijer ademen. Voor mensen met ademhalingsproblemen is tijm dan ook geweldig.

TIP
De PUUR Aroma-kruiden die GroenRijk nu aanbiedt zijn uiterst vakkundig en zeer biologisch verantwoord op natuurlijke wijze gekweekt. Beter kun je niet hebben. PUUR-kruiden hebben de beschermende en helende eigenschappen van de wilde planten waar ze van afstammen. Supergezond en lekker!

In kort bestek
PUUR-kruiden bij GroenRijk! Deze week speciaal Marokkaanse munt, rozemarijn en compact groeiende keukentijm. Drie heerlijke, gezonde, uiterst biologisch verantwoord gekweekte kruiden in een forse plantmaat in 13 cm-potten. Voor in de keuken of op een zonnige plek in de tuin in goed doorlatende, liefst zandige grond. Je hebt er weinig omkijken naar, maar oogst des te meer. Maak je gerechten nog lekkerder en gezonder. En die kruidengeuren zijn fantastisch, ook op de BBQ.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...