Waarom zit ik graag op een muurtje?

Waarom zit ik graag op een muurtje?

Gipskruid, ofwel Gypsophila zie je vaak op muurtjes en in rotstuinen. Gypsos is Grieks voor kalk(sulfaat) en philos is vriend. Daarmee is wel duidelijk dat Gipskruid van een kalkhoudende bodem houdt. Bovendien houdt steen in het voor- en najaar vaak precies de hoeveelheid vocht vast die ze dan nodig heeft. Gipskruid wil namelijk beslist niet dat er water bij haar voeten blijft staan.

Elegantie en subtiliteit: Gypsophila muralis

Wist je dat Gipskruid tot de anjerfamilie behoort (Caryophyllaceae)? Van heel dichtbij zie je inderdaad precies de bloemvorm van de bekende anjer terug. De kelk van elk piepklein Gipskruidbloempje heeft net zo’n klokvorm als de anjer. Ook de bladeren vertonen veel overeenkomsten met die van ‘haar grote zus’. Ze zijn ook smal en lijnvormig, niet meer dan 2 of 3 centimeter lang. De meeste mensen bekijken Gipskruid niet bloem voor bloem. Zij genieten van het geheel van ragfijne steeltjes met verfijnde witte of roze bloempjes, dat doet denken een wolk tule. 

Gypsophila muralis, hoe wat waar?

Gipskruid krijgt nog niet vaak de hoofdrol in de tuinplanning. Wat ons betreft mag ze wat meer op de voorgrond. Letterlijk zelfs, in de border filtert zij de zon en maakt ze het leven van andere planten aangenamer. Muralis Gipskruid bloeit van juli tot oktober. Het is in combinatie met Campanula net een witte schuimkop op een blauwe oceaan. Ook schitterend is de combinatie van Gipskruid met Papaversoorten. De felgekleurde Papaver lijkt dan een zonnetje dat opkomt uit een in nevelen gehuld veld.

Zeldzame schoonheid

Er zijn vaste soorten Gipskruid en eenjarige. Gypsophila muralis is een eenjarig soort. Muralis komt van oorsprong voor van midden Europa tot aan het oosten van Azië. In de wilde natuur is ze vrij zeldzaam. Bij gebrek aan rotsen zien we Gipskruid in Nederland langs drooggevallen stukken van rivieren. In de GroenRijk tuincentra is het de komende weken wél in groten getale aanwezig. We bieden een gekweekte variant (cultivar) die extra sterk is en zeer uitbundig bloeit.

Vijf grote voordelen van Gypsophila muralis:

  1. Gipskruid kan in de volle zon.
  2. Na de bloeitijd blijf je genieten, Gipskruid kun je prima drogen.
  3. Een rotstuin is geen must. Je kunt Gipskruid ook in tuinaarde gemengd met zand zetten.
  4. Gipskruid is de uitgelezen plant als overgang tussen lastig te combineren kleuren in je tuin.
  5. Woon je aan de kust? Gipskruid heeft geen probleem met zeewind!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...
Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...