Hebe

Hebe

De Hebe Donna ‘Emma’ is een groenblijvende plant die tot ver in het najaar schitterend bloeit. Hebe’s worden ook wel struikveronica’s genoemd. Er zijn uit de natuur meer dan honderd soorten bekend. Het zijn groenblijvende halfheestertjes, net zoals lavendel, rozemarijn, heiligenbloem enz. Ze bloeien van juli tot in de herfst de vorst invalt (oktober/november). Ze zijn matig tot redelijk winterhard. Bijna alle soorten stammen uit Nieuw-Zeeland, enkele uit Zuid-Amerika (Chili en zelfs de Falkland Eilanden). De soorten en cultivars die in Europa verhandeld worden, behoren bijna allemaal tot de grote groep Hebe Andersonii-hybriden. Dat zijn hoofdzakelijk dwergtypen die groen of bont blad hebben, ze kunnen groot-, medium- of kleinbladig zijn en de bloeitijden verschillen. Er zijn ook smal- en breedbladige typen. Daarbinnen zijn door de kwekers weer aparte groepen ontwikkeld. De bontbladige Hebe’s worden ook wel Allerheiligentypen genoemd omdat hun hoofdbloei rond de christelijke feestdag van Allerheiligen (1 november) valt. Dat zijn vaak vrij kleine planten die in 9 tot 12 cm potten worden aangeboden. De tweede, veel grotere groep is die van de winterharde, bladhoudende Hebe’s, waar ook Hebe Donna ‘Emma’ toe behoort, die GroenRijk nu aanbiedt. Die planten zijn vaak wat groter en worden dan ook in 9 tot 17 cm potten aangeboden. Maar het zijn nog steeds dwergtypen die ca. 50-70 cm hoog worden.

Hebe Donna ‘Emma’

Binnen de hierboven genoemde groep winterharde, bladhoudende Hebe’s zijn ook weer heel wat speciale series met bijzondere kenmerken door de kwekers ontwikkeld. Zo zijn er bijv. cultivars die onder de merknaam Addenda® in de periode juli t/m oktober bloeiend worden aangeboden voor balkon- en terrastoepassingen. Die planten worden volwassen 15 tot 40 cm hoog. De planten uit de serie waar ‘Emma’ toe behoort, de Donna Hebe’s worden wat groter (50 tot 70 cm) en ook die bloeien van juli tot in november (als het nog niet vriest). De Donna Hebe’s lijken verder heel sterk op de Addenda®’s. Hebe Donna ‘Emma’ bloeit warm lilapaars. Andere cultivars in deze serie zijn o.a. ‘Julia’ (lichtpaars), ‘Lisa’ (felpaars),  ‘Anna’ (paars) en ‘Britta’ (blauwpaars). Hebe Donna ‘Emma’ heeft middelgroot, groen blad en ook middelgrote bloeiaren. De hele plant maakt een mooie, verfijnde indruk. Bij deze Hebe’s is er een soort koppeling tussen de bladgrootte en de maat van de bloeiwijzen. Hoe groter het blad, des te groter de bloeiaren (maar dan zijn het er ook minder). ‘Emma’ zit in de middenmoot. ‘Emma’ kun je in een pot, kuip of bak planten, maar ook in de volle grond van je tuin. Ze staat mooi in de border, past ook tussen rotsplanten en zelfs op de droge oever bij een vijvertje. Leuk is dat de meeste Hebe’s met groen blad – dus ook ‘Emma’ – vrij goed bestand zijn tegen zoute lucht. Ideaal dus voor tuinen (of balkons) dicht bij de kust.

‘Emma’ is makkelijk te verzorgen

Vaak wordt een pas gekochte Hebe eerst enkele weken in huis gehouden (met de kweekpot in een sierpot) om van dichtbij van de bloemen te genieten. Maar ze houden niet van een te warme omgeving. Zet ‘Emma’ daarom dan liefst in een koele kamer op een lichte, zonnige plek. Dat laatste (zonnig zetten) geldt ook als je ‘Emma’ buiten neerzet. Dat kan in pot op je terras of balkon, maar ook in de volle grond van je tuin. De Hebe’s met klein tot middelgroot blad zoals ‘Emma’ zijn redelijk winterhard. Ze kunnen de hele winter buiten blijven als je ze een beetje beschut neerzet of inplant. Alleen bij strenge vorst moet je even voor extra bescherming zorgen. Zet je ‘Emma’ in een sierpot buiten, let er dan op dat er een drainagegat in de pot zit. Planten in pot tijdens de groei regelmatig plantenvoeding geven. Eenmaal per twee of drie weken is genoeg. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Als de grond nog vochtig aanvoelt, hoef je nog geen water te geven. Dus regelmatig even voelen. Hebe’s houden niet van langdurig (te) natte grond. Hebe’s zoals ‘Emma’ zijn wintergroen, maar daardoor ook matig winterhard. Het zijn halfheesters en die kunnen wat invriezen. Door de winterse kou aangetaste Hebe’s kun je in het voorjaar (april) snoeien. Maar snoei altijd tot boven een sterke nieuwe groeiknop en niet tot in de sterk verhoute delen van het struikje. Anders loop je de kans dat hij niet meer uitloopt. Dus alleen wegknippen wat is aangetast. Wil je ‘Emma’ combineren met andere planten, denk dan bijv. aan purperklokje (Heuchera), varens en ezelsoor (Stachys byzantina).

 

TIP

Hebe’s laten hun uitgebloeide bloemen niet vallen. Die verdrogen aan de plant en dat is minder mooi. Het is mooier om uitgebloeide bloemen regelmatig weg te knippen.

In kort bestek

Hebe Donna ‘Emma’ is een makkelijk, tot laat in de herfst prachtig paars bloeiend, groenblijvend dwergheestertje (mooi blad!). Tot 70 cm hoog. Doet het goed in een pot op terras of balkon of in de volle tuingrond. Ze mag eerst ook gerust een paar weken binnen staan (licht en koel). Geef regelmatig water en tijdens de groei ook om de paar weken plantenvoeding. ‘Emma’ is redelijk winterhard, maar tegen strenge vorst beschermen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...