Verschillende types vuurwerk

Verschillende types vuurwerk

In Nederland hebben wij veel mooi, sierlijk en legaal vuurwerk. Heeft u nog vuurwerk nodig voor dit knallende eindejaar? Maar weet u nog niet welk vuurwerk u moet kopen? Wij kunnen u helpen kiezen. Hier beantwoorden we de vraag: ‘’Welke soorten vuurwerk bestaan er eigenlijk?’’ En ‘’hoe steekt u het vuurwerk veilig af?’’

Fontein

De naam is een beetje verraderlijk: dit soort vuurwerk lijkt namelijk op een, jawel, fontein. Het vuurwerk spuit de lucht in en valt weer naar beneden in de vorm hoe dat bij een fontein ook gaat. Erg mooi en sierlijk.

Cake

Dit vuurwerk schiet meerdere malen de lucht in. Andere benamingen voor een cake zijn een batterij of een pot. Cakes zijn er in allerlei soorten en maten, maar de bekendste is de Waaier. Hier is het effect op verschillende plekken in de lucht te zien. De I-shape is ook erg populair. Dit effect is iedere keer op vrijwel dezelfde plek te zien.

Knalvuurwerk

Knalvuurwerk is er in verschillende soorten en maten. Ze worden rotjes, muggenscheetjes of kanonslagen genoemd. Vroeger werden deze geluiden gebruikt om de boze geesten te verjagen. Als er meerdere rotjes aan elkaar gemaakt zijn, wordt dit ook wel een matje genoemd.

Grondbloemen

De naam grondbloemen komt van het vlug draaiende vuurwerk op de grond die daarbij verschillende kleuren laat zien. Door het snelle draaien, lijkt het vuurwerk op een bloem. Neem genoeg afstand van deze grondbloemen. Omdat ze onvoorspelbaar over de grond razen, is het nooit zeker waar hij naartoe gaat.

Vuurpijlen

De bekende vuurpijl gaat recht omhoog de lucht in en ontploft op grote hoogte. Bij de ontploffing komen er vele mooie kleuren uit. Er zijn echter ook vuurpijlen die alleen knallen.

Single Shot

Een Single Shot is eigenlijk een hele kleine cake. De naam zegt het alweer: er komt maar één schot uit. Deze komt, net als de vuurpijl, ook hoog in de lucht tot ontploffing.

Fop en Schertsvuurwerk

Dit vuurwerk is heel onschuldig, maar niet geheel onschadelijk! Kijk hier daarom altijd mee uit. Dit vuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken. Dit kan bijvoorbeeld bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid worden gebruikt.

Het genoemde vuurwerk kunt u bij ons tuincentrum in Den Bosch. De verkoop periode is op 29, 30 en 31 december 2016. Maar u kunt vuurwerk natuurlijk ook bestellen in onze Zena vuurwerkwebshop!

Veilig vuurwerk afsteken

Hoe steekt u veilig vuurwerk af? Hier hebben wij 3 tips voor:

  1. Denk goed na waar u vuurwerk af wilt steken!
    Doe dit op een rustige plek, het liefst waar geen of weinig mensen zijn. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer kans dat het fout kan gaan.
  2. Zet altijd een vuurwerkbril op!
    Een vuurwerkbril beschermt uw ogen. Ook al lijkt een vuurwerkbril niet stoer, u wil toch niet blind worden?! Zet de vuurwerkbril voor uw eigen veiligheid op!
  3. Bewaar uw vuurwerk op een veilige plek!

Dus niet in uw broek- of jaszak! Als er één vonkje bijkomt, bent u al te laat. U krijgt het vuurwerk er namelijk nooit op tijd uit.

Meer weten over ons aanbod vuurwerk, bekijk dan onze assortimentspagina betreft vuurwerk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...