Verschillende types vuurwerk

Verschillende types vuurwerk

In Nederland hebben wij veel mooi, sierlijk en legaal vuurwerk. Heeft u nog vuurwerk nodig voor dit knallende eindejaar? Maar weet u nog niet welk vuurwerk u moet kopen? Wij kunnen u helpen kiezen. Hier beantwoorden we de vraag: ‘’Welke soorten vuurwerk bestaan er eigenlijk?’’ En ‘’hoe steekt u het vuurwerk veilig af?’’

Fontein

De naam is een beetje verraderlijk: dit soort vuurwerk lijkt namelijk op een, jawel, fontein. Het vuurwerk spuit de lucht in en valt weer naar beneden in de vorm hoe dat bij een fontein ook gaat. Erg mooi en sierlijk.

Cake

Dit vuurwerk schiet meerdere malen de lucht in. Andere benamingen voor een cake zijn een batterij of een pot. Cakes zijn er in allerlei soorten en maten, maar de bekendste is de Waaier. Hier is het effect op verschillende plekken in de lucht te zien. De I-shape is ook erg populair. Dit effect is iedere keer op vrijwel dezelfde plek te zien.

Knalvuurwerk

Knalvuurwerk is er in verschillende soorten en maten. Ze worden rotjes, muggenscheetjes of kanonslagen genoemd. Vroeger werden deze geluiden gebruikt om de boze geesten te verjagen. Als er meerdere rotjes aan elkaar gemaakt zijn, wordt dit ook wel een matje genoemd.

Grondbloemen

De naam grondbloemen komt van het vlug draaiende vuurwerk op de grond die daarbij verschillende kleuren laat zien. Door het snelle draaien, lijkt het vuurwerk op een bloem. Neem genoeg afstand van deze grondbloemen. Omdat ze onvoorspelbaar over de grond razen, is het nooit zeker waar hij naartoe gaat.

Vuurpijlen

De bekende vuurpijl gaat recht omhoog de lucht in en ontploft op grote hoogte. Bij de ontploffing komen er vele mooie kleuren uit. Er zijn echter ook vuurpijlen die alleen knallen.

Single Shot

Een Single Shot is eigenlijk een hele kleine cake. De naam zegt het alweer: er komt maar één schot uit. Deze komt, net als de vuurpijl, ook hoog in de lucht tot ontploffing.

Fop en Schertsvuurwerk

Dit vuurwerk is heel onschuldig, maar niet geheel onschadelijk! Kijk hier daarom altijd mee uit. Dit vuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken. Dit kan bijvoorbeeld bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid worden gebruikt.

Het genoemde vuurwerk kunt u bij ons tuincentrum in Den Bosch. De verkoop periode is op 29, 30 en 31 december 2016. Maar u kunt vuurwerk natuurlijk ook bestellen in onze Zena vuurwerkwebshop!

Veilig vuurwerk afsteken

Hoe steekt u veilig vuurwerk af? Hier hebben wij 3 tips voor:

  1. Denk goed na waar u vuurwerk af wilt steken!
    Doe dit op een rustige plek, het liefst waar geen of weinig mensen zijn. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer kans dat het fout kan gaan.
  2. Zet altijd een vuurwerkbril op!
    Een vuurwerkbril beschermt uw ogen. Ook al lijkt een vuurwerkbril niet stoer, u wil toch niet blind worden?! Zet de vuurwerkbril voor uw eigen veiligheid op!
  3. Bewaar uw vuurwerk op een veilige plek!

Dus niet in uw broek- of jaszak! Als er één vonkje bijkomt, bent u al te laat. U krijgt het vuurwerk er namelijk nooit op tijd uit.

Meer weten over ons aanbod vuurwerk, bekijk dan onze assortimentspagina betreft vuurwerk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...