Pluimhortensia

Pluimhortensia

De dwergpluimhortensia (Hydrangea paniculata) ‘Little Lime’ bloeit vele maanden lang met groenachtige tot crèmewitte bloemen die in het najaar naar roze verkleuren

Dwergpluimhortensia (Hydrangea paniculata) ‘Little Lime’ is een ongelooflijk rijk bloeiende boerenhortensia die niet veel hoger dan 100 cm wordt. Vanaf juli bloeit hij tot zelfs in  november met platbolle bloempluimen die qua kleur kunnen variëren. De beginkleur hangt van de grondsoort af. Op rijke grond zijn de bloemen groenig wit (dat wordt ook wel limoenwit genoemd), maar hoe armer de grond is des te witter ze zijn. In het najaar verkleuren ze naar lichtroze. Maar het zijn niet alleen de bloemen die verkleuren. ‘Little Lime’ is een bladverliezende heester. De eerst groene bladeren verkleuren in het najaar naar prachtige paarse tinten voor ze verwelken en afvallen.  De plant vormt een overdaad aan bloemen aan takken die vanaf het voorjaar van hetzelfde jaar zijn gegroeid. Dat betekent dat de snoei heel eenvoudig is (als je deze plant al wilt snoeien). De plant bloeit ook zonder snoei uitbundig, maar groeit dan wat groter uit. Tot maximaal 120 cm. Ook om die reden is dit een juweel in je tuin. Het betekent wel dat hij later bloeit dan de bekende hortensia’s met de bolle of platte bloeiwijzen (Hydrangea macrophylla) die aan takken uit het jaar ervoor bloeien. Vanwege zijn formaat is ‘Little Lime’ ook geschikt voor aanplant in een pot of bak.

Een fantastische heester

Pluimhortensia ‘Little Lime’ is een van de rijkst bloeiende pluimhortensia’s die worden gekweekt. Na de nauw verwante ‘Limelight’ die wel 3 m hoog kan worden, werd intensief gezocht naar een dwergvorm in dezelfde, zeer succesvolle kleur-range en met ongeveer dezelfde verkleuringseigenschappen – van witachtig naar roze. ‘Limelight’ werd voor de meeste tuinen veel te groot. Dat is bij ‘Little Lime’ heel anders. Als je die in het vroege voorjaar (februari/maart) terugknipt tot 15 à 20 cm, groeit hij datzelfde jaar tot hooguit 60 cm uit en zal ook dan prachtig bloeien. Dat is een maat die overal past. Door hem op die manier klein te houden, kun je ‘Little Lime’ zelfs in een ruime pot of bak houden. Je koopt hem nu bij GroenRijk in een kweekpot van 17 cm doorsnee. Snoei je ‘Little Lime’ niet, dan groeit hij uit tot een hoogte van 90-120 cm. Veel groter wordt hij niet. Door zijn maat is hij uitstekend te combineren met andere heesters en vaste planten. ‘Little Lime’ is volkomen winterhard. Hij verliest ‘s winters zijn blad,  maar de verdorde bloemen zijn ’s winters nog heel lang zeer decoratief. Helemaal als de vorst er rijp op laat verschijnen en de bevroren waterkristalletjes schitteren in de zon.

Gemakkelijke verzorging

‘Little Lime’ groeit graag op een zonnige tot half beschaduwde plek. Dat laatste houdt in dat er wel een paar uur zon per dag moet zijn. Aan de grond waarin je plant, worden weinig eisen gesteld. In arme grond geplant, worden de bloemen meer crèmewit dan groenig wit. De verkleuring naar roze blijft ongeveer gelijk. Maar we raden aan hem in een ruim plantgat in goede, goed water doorlatende, vruchtbare tuingrond te planten.

Pluimhortensia’s kunnen met minder rijke grond toe dan de bekende bolbloemige hortensia’s, maar je kunt ze beter wat verwennen om ze gezond te houden. Meng wat compost door de uitgegraven grond en in de bodem van het plantgat. Zorg bij het inplanten wel dat de wortelkluit goed vochtig is. Laat die zich in een emmer water goed volzuigen voor je de plant uit z’n pot haalt en in het plantgat zet. Vervolgens het gat rond de wortels opvullen met de verrijkte, uitgegraven grond. Die grond goed rondom aandrukken met de neus van je laars of schoen steeds naar de plant gericht. Zo inplanten voorkomt dat je de wortels beschadigt. Daarna opnieuw water geven. Herhaal dat water geven de eerste weken daarna een paar keer. Zorg dat de grond tijdens langdurig droge perioden niet helemaal uitdroogt. Je ziet vanzelf of de plant water nodig heeft: als hij zijn blad laat hangen is het zo ver. Zoals al vermeld bloeit ‘Little Lime’ elk jaar aan nieuw gevormde, dus eenjarige takken. Zeker als je hem ieder voorjaar snoeit – maar ook als je dat niet doet –  niet vergeten na iedere snoeibeurt een goede organische voorraadbemesting op de grond boven de wortels te geven. Dat kan met compost of met organische mest, bijv. gedroogde koemestkorrels. GroenRijk heeft de juiste mestsoorten voor je in voorraad. Met natuurlijke, organische mest hoef je nooit bang te zijn voor overbemesting, verslechtering van het bodemleven of vervuiling van het grondwater. De grond in je tuin wordt er juist beter en rijker door.

Niet de bekendste, misschien wel de mooiste hortensia’s

Pluimhortensia’s zijn niet de meest bekende hortensia’s. Dat zijn de uit Japan afkomstige, vormen van Hydrangea macrophylla met hun grote bolle of platte bloeiwijzen, maar direct daarna volgen de pluimhortensia’s uit China en Japan (Hydrangea paniculata) waar ‘Little Lime’ toe behoort.

TIP: De in het najaar roze verkleurde bloempluimen van ‘Little Lime’ houden die kleur ook als je ze droogt. Heel mooi in droogboeketten.

In kort bestek

Dwergpluimhortensia ‘Little Lime’ bloeit vanaf juli tot in november met schitterende bloempluimen die van groenachtig wit tot crèmewit naar lichtroze verkleuren. GroenRijk heeft deze bijzondere planten nu in de aanbieding. Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) bloeien aan takken die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Ook het blad kleurt in het najaar paars. Voor aanplant in zon en lichte schaduw. Een echte dwergvorm: hoogte gesnoeid 50-60 cm, ongesnoeid 90-120 cm. Ideaal, ook voor kleinere tuinen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
tuintips
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...