Vlinderorchidee

Vlinderorchidee

Zet deze vlinderorchidee op een lichte plek en geef regelmatig water en speciale orchideeënvoeding

Orchideeën vormen een zeer uitgebreide plantenfamilie. Ze zijn de jongste groep bloeiende planten die op Aarde is ontstaan. Dat werd een groot succes, want ze komen nu bijna overal ter wereld in honderden verschillende geslachten voor. De prachtige vlinderorchideeën (Phalaenopsis ‘Tropic Snowball’) die GroenRijk nu speciaal aanbiedt, vormen daarvan maar een heel klein, maar wel een heel mooi deel: slechts één hybridecultivar uit maar één geslacht, maar het geslacht Phalaenopsis telt wel tientallen schitterend bloeiende soorten. Hun vormenrijkdom is enorm. Ze passen zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan. Vaak wordt gedacht dat de exotische vlinderorchideeën uit een beperkt gebied in Zuidoost-Azië stammen, maar dat is niet zo. Vlinderorchideeën kun je vinden van China in het noorden tot Australië in het zuiden en van het Himalajagebied in Midden-Azië tot de Filippijnen en Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten. Qua leefwijze lijken al die soorten vlinderorchideeën vaak totaal niet op elkaar. Het tropische type vlinderorchidee dat je nu bij GroenRijk kunt kopen, leeft in de natuur hoog in de kronen van de oerwoudreuzen. Het zijn zogenaamde epifyten. Maar ze voelen zich in jouw huis in een pot ook prima thuis. Het zijn om te verzorgen zelfs heel makkelijke planten en weinig planten bloeien zo lang en mooi (en steeds weer opnieuw!). GroenRijk heeft nu – in een geweldige kwaliteit – de prachtige, witbloeiende, grootbloemige ‘Tropic Snowball’ met liefst drie bloemtakken in de aanbieding. De planten staan in een qua kleur bijpassende kunststof kweekpot: ton sur ton. Zet hem zo op een onderschotel in je living of kies er een sierpot bij. Altijd mooi!

De verschillende leefwijzen van vlinder-orchideeën

De epifytische vlinderorchideeën groeien dus niet in de bodem van het oerwoud, maar ze hechten zich met hun wortelstokken op de takken en vooral in de takoksels van bomen in het (sub)tropische bos. Daar is voldoende zonlicht voor ze. Daar kiemen hun zaden. Ze tasten de bomen zelf niet aan. Ze halen geen voeding uit de sappen van de boom, maar leven van het afval dat zich in de takholtes verzameld: stof uit de lucht en uit regenwater, plantenresten, uitwerpselen van vogels enz.  Ze kunnen dus met heel weinig mineraal voedsel toe. Hun meeste ‘voedsel’ halen ze uit de energie van Zon en Aarde. Maar het kan nog extremer: er zijn ook vlinderorchideeën die zelfs in vrij droge rotsspleten groeien. Die soorten komen in Noord-Australië voor. Dat zijn soorten die bijna geen wortels meer hebben, net genoeg om zich in zo’n spleet te verankeren. Al die soorten doen het dan ook goed in de speciale, ruige orchideeënpotgrond waarin ze worden opgekweekt.

Qua bouw zijn ze allemaal hetzelfde

Vlinderorchideeën vormen, als hun zaad kiemt, een omhoog groeiende wortelstok waaruit per jaar een of twee grote, vlezige en dikke, groene bladeren verschijnen. Die blijven heel lang aan de plant, maar vallen wel een keer af. Als dat tijdens de bloeit gebeurt, is dat een teken dat je vlinderorchidee aan rust toe is. Dan moet je hem wat koeler zetten. Oudere planten – vlinderorchideeën kunnen heel oud worden – vormen soms wel tot tien bladeren. Vlinderorchideeën vormen geen zogenaamde pseudobulben, dat zijn bolachtige verdikkingen die bij andere soorten soms wel tussen de bladeren verschijnen. De prachtige Phalaenopsis ‘Tropic Snowball’-exemplaren die GroenRijk nu aanbiedt hebben liefst drie bloemtakken. Aan elke tak hebben of vormen ze een  bloemtros met grote witte bloemen. Elke tros kan gemiddeld wel twee tot drie maanden blijven bloeien. En de planten kunnen steeds nieuwe bloeitakken vormen (zie bij ‘Verzorging’).

Verzorging

Zet je vlinderorchidee op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Dus niet vlak achter een raam op het zuiden, waar het erg heet kan worden. Zet hem dan liever iets verder van het raam af. Gewone kamertemperaturen – 18-22 °C – voldoen prima. Ook een gewone luchtvochtigheid – 40-50% – is goed genoeg. Geef maximaal eenmaal in de week (of eenmaal per negen dagen) matig water. Geef pas opnieuw water als de potgrond bijna droog aanvoelt. Giet doorlekkend, overtollig water af. Vlinderorchideeën hebben een hekel aan langdurig natte voeten. Ze hebben ook maar weinig voeding nodig. Eenmaal in de maand wat speciale orchideeënvoeding in het gietwater is genoeg. Als een stengel is uitgebloeid, kun je hem op 20-25 cm boven de potgrond (boven het derde oog op de stengel) afsnijden. Dan vormt zich weer een nieuwe stengel die opnieuw tot bloei komt. Vlinderorchideeën kunnen vaak bijna eindeloos doorbloeien. Als een plant blad laat vallen, is dat een teken dat hij aan rust toe is. Zet hem dan wat koeler weg en geef matig water tot hij weer nieuwe bloeistengels begint te vormen. Die verschijnen vanuit de oksels van de bladeren. Dan weer lichter zetten. Al die tijd wel gewoon matig water blijven geven. Na enkele jaren kan het nodig zijn je plant te verpotten in een iets grotere pot. Doe dat dan in verse, al genoemde, ruige orchideeënaarde. GroenRijk heeft die ook voor je in voorraad.

De naam Phalaenopsis

Deze naam betekent eigenlijk ‘op een vlinder lijkend’. Het Griekse phalaina betekent ‘mot’ of ‘vlinder’ en opsis betekent ‘lijkt op’. Het Nederlandse ‘vlinderorchidee’ is dus helemaal niet zo gek. In veel omschrijvingen kom je tegen dat de bloemen in de natuur – als ze door de wind worden bewogen – wel wat op rondfladderende vlinders lijken. Ze worden overigens ook wel maanorchideeën genoemd. De herkomst van die naam is onduidelijk. In Engeland wordt de Phalaenopsis ‘Moth Orchid’ genoemd, in Duitsland ‘Nachtfalterorchidee’, in Frankrijk ‘Orchidée papillon’.

TIP: Vlinderorchideeën doen het prima in normale omstandigheden in je woonruimte. Maar als de lucht er heel droog is – minder dan 40% op de hygrometer – kunnen jonge bloeiknopjes uitdrogen. Voorkom dat door ze dan zo nu en dan met een fijne nevel te besproeien.

In kort bestek

De prachtige vlinderorchideeën (Phalaenopsis) behoren tot de unieke soorten exotische orchideeën die meer bloeitakken tegelijk kunnen geven. GroenRijk biedt nu de rijk bloeiende cultivar ´Tropic Snowball´ aan met liefst drie bloeitakken. Grote bloemen. Ze doen het prima in normale huiskamercondities. Iedere bloemtros kan twee tot drie maanden bloeien. Fantastisch mooie, eenvoudig te verzorgen, uiterst dankbare planten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...