Kerstster

Kerstster

Kerststerren horen bij Kerst. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

De wilde kerstster die Euphorbia pulcherrima heet, komt oorspronkelijk uit Mexico. Daar zijn het forse struiken. De kerststerren uit de kwekersserie Christmas FeelingsTM stammen daar direct van af, maar door geduldig kwekerswerk zien ze er heel anders uit. Christmas FeelingsTM kerststerren zijn mooie, compact groeiende, goed vertakte kamerplanten met een brede, enigszins afgeronde vorm, donkergroene bladeren en schitterend gekleurde schutbladen in kransen achter de groengele bloempjes. Bij de diverse cultivars kunnen de schutbladen heel verschillend gekleurd zijn, maar rood en wit voeren uiteraard de boventoon. De planten die GroenRijk nu aanbiedt staan in forse 14 cm-potten en zijn ca. 35 cm hoog. Toch hebben ze al minstens zes kleurrijke ‘koppen’, zoals de kwekers zeggen. Ze bedoelen het aantal kleurrijke bloeiwijzen dat iedere plant heeft. Je kunt er maandenlang van genieten. Het bijzondere van Christmas FeelingsTM kerststerren is dat ze na verloop van tijd niet of nauwelijks gaan strekken. Ze blijven beter compact dan veel andere kerststerseries.

De zegetocht van de kerststerren kwam plotseling op gang toen een naar de USA geëmigreerde Duitse kweker (Albert Ecke) in 1918 – nu dus precies 100 jaar geleden – het nieuwe kerststerras ‘Oakleaf’ op de markt bracht. Die plant had veel grotere, kleurrijke schutbladen en vertakte veel beter dan de wilde vorm. Het werd een overweldigend succes. Iedereen vond die planten prachtig. De zoon van Albert ging de planten – vanwege de rijke kleur – speciaal voor de Kerst promoten en dat werkte. De gekweekte kerststerren werden naast de kerstboom hét symbool voor Kerst. In Amerika en veel andere landen wordt de kerstster Poinsettia genoemd naar de Amerikaanse ambassadeur (Mr. Joel Poinsett) die de planten voor het eerst naar de USA bracht (dat was in 1825). In Mexico en de USA is het ieder jaar op 12 december Poinsettia Day. De planten kwamen ook begin 19e eeuw al in Europa terecht. Daar kreeg hij de naam Euphorbia pulcherrima van de Duitse botanicus Carl Ludwig Wildenow.

Kleur doet alles

Dat de kerstster in grote delen van de wereld zo geliefd is, heeft alles te maken met de grote behoefte aan kleur in de wintertijd. In die sombere, donkere tijd moeten sinds oeroude tijden felle kleuren de mensen opvrolijken. Kleur en schitterend licht helpen depressies voorkomen. Daar past de kerstster helemaal bij en Christmas FeelingsTM kerststerren misschien nog wel het meeste, doordat hun vorm meer licht doorlaat in het hart van de plant. Het groene blad vergeelt daardoor minder gauw. Ook dat is een positief symbool. Met een Christmas FeelingsTM kerstster breng je opgewektheid, blijde verwachting en vertrouwen in het leven in je huis. Prachtig toch, zo’n stille boodschap!

Eenvoudige verzorging

De Christmas FeelingsTM kerststerren die GroenRijk speciaal deze week rijk bloeiend aanbiedt, zijn heel eenvoudig te verzorgen. De goede behandeling begint al als je ze meeneemt. Als het buiten koud is, moet je ze goed verpakt meenemen, want kerststerren verdragen geen vorst. Zet ze in huis op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. Ook ’s winters kan het zonlicht soms heel fel zijn. Ze doen het prima bij normale kamertemperaturen (18-23 °C). Houd de potgrond steeds vochtig. Controleer dat door met een vinger aan de potgrond te voelen. Voelt deze droog aan, dan meteen water geven. Water dat door de kweekpot heen in de sierpot uitlekt, meteen afgieten. De wortels van de planten houden er namelijk niet van om lang kletsnat in water te staan. Een pot met een onderschotel is daarom bij kerststerren ideaal. Ook wat dat betreft vind je bij GroenRijk een rijke keuze aan potten. Je Chistmas FeelingsTM kerstster kan makkelijk 3-4 maanden lang bloeien. Geef tijdens de bloeiperiode gewone kamerplantenmest volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kerststerren zijn niet winterhard.

Kerststerren zijn zogenaamde ‘kortedagplanten’

Dat betekent dat ze pas gaan bloeien als ze eerst een periode met weinig licht hebben meegemaakt. Oorspronkelijk dus pas in het voorjaar. Dat je ze nu al rijkbloeiend kunt kopen, is te danken aan echte kwekerskunst. Kwekers beheersen het spel met licht en donker volledig. Als je dat zelf zou proberen, zou het je niet of maar heel moeilijk lukken. En je kerstster wordt niet meer zo mooi als hij was. Het vorstvrij overhouden van de planten tot de Kerst volgend jaar heeft dan ook weinig zin. Doe je Christmas FeelingsTM kerstster na de bloei gewoon weg en koop volgend jaar weer een nieuwe.

Een fraaie legende over de kerstster

In Mexico wordt het volgende verteld: er was ooit een wanhopig jongetje of meisje (Pepito of Pepita) dat te arm was om bloemen voor de processie ter gelegenheid van de viering van de geboorte van Jezus te kopen. Toen kwam er een engel die zei dat een langs de weg geplukt bosje onkruidplanten ook een mooi en liefdevol te geven geschenk was. Toen het kind dat deed en de planten rond de kribbe legde toen de processie voorbij kwam, begonnen deze ineens geweldig kleurrijk te bloeien. Er ontstond een felrode bloemenzee rond het kribje. Het waren kerststerren.

TIP

Zorg dat de temperatuur in de kamer waar je kerstster staat, ook ’s nachts niet beneden de 12 °C zakt.

In kort bestek

De kleurrijk en prachtig bloeiende Christmas FeelingsTM kerststerren (Euphorbia pulcherrima) die GroenRijk nu aanbiedt, zijn sterk en makkelijk te verzorgen.  Echte kerstsfeermakers in huis.Diverse kleuren. Voor een lichte plek – niet in fel zonlicht – en gewone kamertemperaturen. Om met de Kerst en nog maandenlang daarna enorm van te genieten. Compacte groei; ze worden niet slierterig. Met deze kerststerren haal je heerlijke kleur in huis.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...