Ben ik zo fragiel als ik eruit zie?

Ben ik zo fragiel als ik eruit zie?

Broze blaadjes en ranke steeltjes… maar kwetsbaar? Integendeel! Violen zijn ijzer-sterk. Viola cornuta hebben wat kleinere bloemen en zijn zelfs nóg sterker dan gewone Violen. Viola cornuta, ofwel hoornviolen, zijn bovendien zeer winterhard. Alleen bij strenge vorst onderbreken ze hun groei even. Ze gaan dan platliggen om bij meer warmte gewoon weer op te veren!

Tray of hanger, cornuta speelt eerste Viool!

Vorige week barstte het violennajaar los bij GroenRijk. Voor een paar euro koop je ook deze week een tray vol hoornviolen. Maar je kunt ook kiezen voor een relaxte optie: we hebben de Viola cornuta al voor je in hangers gezet. Nog steeds lekker betaalbaar, maar nu dus kant-en-klaar in een fraaie hangpot. Je hoeft alleen nog een fijn plekje te zoeken en aanhaken maar. Zo maak je zelfs de saaiste plek weer gezellig. Alsof je schildert met bloemen!

Violen vullen elk verloren hoekje

Echte eisen stellen violen niet qua verzorging. Halfschaduw heeft voorkeur boven hete zon. In het najaar zit het natuurlijk sowieso wel safe met de temperatuur. Maar Viola cornuta kúnnen een jaar rond bloeien. Vooruitdenken over een geschikte plek is dus nodig. Het enige wat violen nodig hebben is voldoende water dat niet te lang in de pot blijft staan. De hangers waarin we de violen verkopen voorzien al in goede afwatering. Af en toe een beetje biologische mest is bij violen in hangers aan te raden. Zij kunnen immers niet putten uit de voeding die volle grond biedt.  

Fijn, violen!

Violen zijn de stille kracht voor elke tuin. Ze lijken misschien wat gewoontjes. Maar als we beginnen met het opsommen van de voordelen kunnen we haast niet meer stoppen.
Tien pluspunten van Viola cornuta:

  1. Violen passen overal. Ze zijn er in vrijwel elke kleur, effen of bont.
  2. Hoornviooltjes ruiken lekker kruidig.
  3. De bloemen van violen zijn eetbaar, ze hebben een friszoete smaak en staan geweldig op een salade.
  4. Violen zijn lekker betaalbaar, voor een paar euro heb je een tuin vol.
  5. Hoornviolen zijn bikkels, ze komen ongeschonden de winter door.
  6. Violen dijen lekker uit, ze vullen gemakkelijk borders en perken.
  7. Hoornviolen zijn makkelijk, alleen als je voor baas-boven-baasbloei gaat hoef je uitgebloeide bloempjes te plukken (schonen).
  8. Bouwmarktbezoek is niet nodig. Violen fleuren op zonder dat het je maar een lik verf kost. 
  9. Violen blijven je verrassen: ze wandelen vrolijk je tuin door.  
  10. Kortom: violen zijn bijzonder en tegelijkertijd mooi van eenvoud!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...