Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

Koel in de zomer, warm in de winter en altijd groen,  het hele jaar door. Groene daken duiken steeds vaker op, met dakbedekkers als vetkruid, steenbreek en huislook. Groene daken zijn mooi om te zien en zijn een nuttige aanvulling op de natuurlijke omgeving. Ze vergroten de biodiversiteit in je omgeving en maken de lucht schoon, doordat planten CO2 uitstoot opnemen en filteren.

Een groen dak trekt insecten aan (en dus ook vogels), is duurzaam en isoleert bovendien. Niet alleen wat betreft temperatuur, het dempt ook omgevingsgeluiden. Omdat de planten water opnemen, heb je minder snel te maken met wateroverlast bij een zware bui. Je hebt er amper onderhoud aan en vrijwel elk dak is ervoor geschikt. De Groene Dakbedekkers zijn ook geschikt voor kleine dakjes, zoals van een afdak, schuur of een vogelhuisje én voor verticale muurtuintjes. 

Herkomst

Steenbreek en huislook komen vooral voor in bergstreken zoals de Alpen, Dolomieten en Kaukasus, vetkruid groeit op het hele noordelijk halfrond, vooral in droge, rotsachtige gebieden. 

Keuze assortiment Groene Dakbedekkers

Alle Groene Dakbedekkers zijn vetplanten (ook wel succulenten genoemd). Een vetplant is een plant die water opslaat in de wortel, stengel of het blad om zo droge periodes te kunnen overbruggen. Er is keuze tussen ruim duizend cultivars.

  • Vetkruid bloeit in wit, geel en rood en heeft naast de bekende bodembedekkers ook een paar soorten die wat hoger worden.
  • Steenbreek groeit in decoratieve rozetten met witte, rode, roze of paarse bloemen die niet hoger wordt dan 15 cm. 
  • Huislook bloeit tussen april en augustus met lichtgele, witte of roze stervormige bloemen die vrij spectaculair zo'n 10 cm uit de rozet opstijgen met palmachtige stengels.

Verzorgingstips

Twee keer per jaar even onkruid en de zaailingen van bomen weghalen. 

Als het heel lang heel droog is even de tuinslang erop.

Eens per jaar bemesten. 

In 7 stappen naar een groen dak

Stap 1: Veeg de bestaande dakbedekking goed schoon.

Stap 2: Zorg dat de regenpijp vrij blijft door er een boldraadrooster op te zetten.

Stap 3: Leg om het rooster ruim grind zodat de grond er niet in kan spoelen.

Stap 4: Rol een drainagemat uit op het dak en knip het op maat.

Stap 5: Bedek de mat met een kunstmatige bodem voor planten, zoals substraat.

Stap 6: Verdeel de plantjes over het substraat of rol een kant en klare sedum-mix-mat uit. 

Stap 7: Besproei het kersverse groene dak licht, zodat het vocht op kan nemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...
Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...