Welke drie zintuigen prikkel ik?

Welke drie zintuigen prikkel ik?

Gaultheria procumbens heeft drie verrassingen voor je in petto. Ten eerste kun hem proeven. Van de bladeren van de ‘Big Berry’ kun je heerlijke thee maken. Daarnaast is Gaultheria procumbens een lust voor het oog. De bodembedekker heeft lieflijke bloempjes en schitterende bessen. Als derde kun je je neus erin steken… Als je het blad kneust komt er een heerlijke geur vrij.

Gaultheria procumbens, het jaar rond genieten

Bergthee begint het seizoen (juni en juli) met delicate witte klokjes. Die maken vervolgens plaats voor opvallend mooie roze, rode of witte besjes. Deze besjes blijven tot het einde van het jaar mooi. Met Kerst is Gaultheria procumbens dan ook echt een blikvanger. Richting het najaar heeft het ovale groene blad zich bovendien omgetoverd in schitterende herfstkleuren. Diep oranjerood en zelfs paarsachtig!

Bergthee wil een zuurtje

Zure grond doet wonderen voor Bergthee. In zijn oorspronkelijke habitat – de bossen van Noord Amerika en Canada – groeit Gaultheria procumbens namelijk op zure grond. Eigenlijk is er niet veel meer nodig dan dat. Let wel op dat de grond niet te droog is. Een plekje onder bomen is ideaal. Daar is het meestal ook iets schaduwrijk en ook wat vochtig. Laat je je Bergthee in de schaal waarin je hem gekocht hebt, dan is de grondsoort natuurlijk al helemaal in orde. Je hoeft alleen in de gaten te houden dat hij genoeg vocht krijgt.

Standplaats: binnen of buiten

Bergthee is een makkelijk te verzorgen, winterharde en wintergroene plant. Dat betekent dat hij tegen vorst kan en zijn blad blijft houden. Het is het mooist om Bergthee een lage standplaats te geven. Je hebt dan mooi zicht op zijn bloemen, bessen en herfsttinten. Zet je Bergthee in de volle grond – wat prima kan – plaats dan een paar plantjes bij elkaar. Dan trekken ze zelfs op hun halfschaduwplek volop de aandacht. Zet je ze in een sierpot, dan kan je spelen met kleur. Let er even op dat de pot een afwateringsgat heeft.

Leuke bergthee weetjes:

  • Van Bergthee-besjes maken ze in Amerika taart, er zit een mintachtige smaak aan.
  • Andere namen voor Gaultheria procumbens zijn Bergthee en Wintergreen.
  • Uit het blad wordt etherische olie gewonnen die een pijnstillende werking zou hebben.
  • Handig: Dieren blijven netjes van de besjes van Bergthee af.
  • Het is ongelooflijk welke invloed een klein plantje als Bergthee tijdens de feestdagen heeft: met een paar plantjes geef je je huis al een warme wintergloed.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...
Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...