Tips voor zonnebloemen

Tips voor zonnebloemen

Zonnebloemen behoren tot één van de bekendste bloemsoorten. Met haar lange stelen en grote, gele bloemen is de bloem dan ook onmiskenbaar in onze zomertuinen. Bloeit de zonnebloem? Dan is de zomer pas écht begonnen! Ontdek hieronder de verzorgingstips voor deze bloemen. 

Zó moet u zonnebloemen zaaien?

  • Vanaf april tot juni kunt u de zonnebloemen in de volle grond planten. 
  • Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw.
  • Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. 
  • Zorg voor genoeg water op de warme dagen.

Als u het goed heeft gedaan, dan zal de zonnebloem na 3 maanden tevoorschijn komen. Merkt u dat de bloem vervolgens te hoog wordt? Zorg dan voor ondersteuning van de zonnebloem zodat deze niet afbreekt. 

Tips voor zonnebloemen

Tips voor zonnebloemen die u thuis heeft staan

  1. Snijd de stelen van de zonnebloem schuin af. Knip ze niet! 
  2. Gebruik voor het snijden altijd een bloemensnijder. 
  3. Vul de vazen met vers kraanwater. Voeg ook enkele druppels chloor toe om bacteriegroei tegen te gaan. 
  4. Ongeveer 1/3 deel van de steel moet onder water staan.
  5. Zet de vaas met bloemen nooit in de volle zon of op te tocht. 

Zonnebloemen zijn multifunctioneel!

U kunt de hoge soorten zonnebloemen ook nog gebruiken als erfscheiding voor wat meer privacy. Of zet ze langs uw moestuin om wat schaduw te creëren! Heeft u juist lage zonnebloemen? Gebruik deze dan bijvoorbeeld in de border gecombineerd met leuke vaste planten

Zonnebloemen kopen in den bosch

Of ga aan de slag met het drogen van zonnebloemen

Wilt u liever een zonnebloem drogen om als decoratie te gebruiken? Of wilt u de zonnebloemzaden gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Het drogen van zonnebloemen is namelijk helemaal niet moeilijk. Gebruik hiervoor wel altijd de kleinere of middelgrote zonnebloemen, deze werken namelijk wat makkelijker mee:

  • Oogst de zonnebloem zodra deze voor een deel is geopend en snij op de gewenste hoogte. 
  • Vervolgens moet u de bloem op de kop hangen in een ruimte waar genoeg ventilatie komt. 
  • Nu komt de bloem verder uit en zodra deze gedroogd is, blijft deze ongeveer 7 weken goed.

Ontdek de zonnebloemen in ons tuincentrum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...