Tips voor zonnebloemen

Tips voor zonnebloemen

Zonnebloemen behoren tot één van de bekendste bloemsoorten. Met haar lange stelen en grote, gele bloemen is de bloem dan ook onmiskenbaar in onze zomertuinen. Bloeit de zonnebloem? Dan is de zomer pas écht begonnen! Ontdek hieronder de verzorgingstips voor deze bloemen. 

Zó moet u zonnebloemen zaaien?

 • Vanaf april tot juni kunt u de zonnebloemen in de volle grond planten. 
 • Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw.
 • Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. 
 • Zorg voor genoeg water op de warme dagen.

Als u het goed heeft gedaan, dan zal de zonnebloem na 3 maanden tevoorschijn komen. Merkt u dat de bloem vervolgens te hoog wordt? Zorg dan voor ondersteuning van de zonnebloem zodat deze niet afbreekt. 

Tips voor zonnebloemen

Tips voor zonnebloemen die u thuis heeft staan

 1. Snijd de stelen van de zonnebloem schuin af. Knip ze niet! 
 2. Gebruik voor het snijden altijd een bloemensnijder. 
 3. Vul de vazen met vers kraanwater. Voeg ook enkele druppels chloor toe om bacteriegroei tegen te gaan. 
 4. Ongeveer 1/3 deel van de steel moet onder water staan.
 5. Zet de vaas met bloemen nooit in de volle zon of op te tocht. 

Zonnebloemen zijn multifunctioneel!

U kunt de hoge soorten zonnebloemen ook nog gebruiken als erfscheiding voor wat meer privacy. Of zet ze langs uw moestuin om wat schaduw te creëren! Heeft u juist lage zonnebloemen? Gebruik deze dan bijvoorbeeld in de border gecombineerd met leuke vaste planten

Zonnebloemen kopen in den bosch

Of ga aan de slag met het drogen van zonnebloemen

Wilt u liever een zonnebloem drogen om als decoratie te gebruiken? Of wilt u de zonnebloemzaden gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Het drogen van zonnebloemen is namelijk helemaal niet moeilijk. Gebruik hiervoor wel altijd de kleinere of middelgrote zonnebloemen, deze werken namelijk wat makkelijker mee:

 • Oogst de zonnebloem zodra deze voor een deel is geopend en snij op de gewenste hoogte. 
 • Vervolgens moet u de bloem op de kop hangen in een ruimte waar genoeg ventilatie komt. 
 • Nu komt de bloem verder uit en zodra deze gedroogd is, blijft deze ongeveer 7 weken goed.

Ontdek de zonnebloemen in ons tuincentrum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...