Strelitzia: Woonplant van de maand september 2020

Strelitzia: Woonplant van de maand september 2020

Strelitzia is een opvallende verschijning met een tropische uitstraling die haar bijnamen als paradijsvogelbloem of vogelkopbloem eer aandoet. De plant heeft opstaande bloemstengels en stevige, opgaande bladeren die grijsachtig van kleur zijn. De opvallende bloeiwijze van Strelitzia reginae wordt gekenmerkt door horizontale schutbladen waaruit oranje en diepblauwe bloemdelen omhoog komen. De plant bloeit vrij laat in het seizoen omdat de grote bloemen wat langer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. September is dus de ideale maand om deze laatbloeier aan te schaffen. Ook zonder bloem is de plant al een prachtige woonplant, door de mooie langwerpige, opgaande bladeren. 

Herkomst

In Zuid-Afrika, waar Strelitzia oorspronkelijk vandaan komt, wordt de plant door vogels bestoven omdat die gemakkelijk op de stevige bloemen kunnen landen. De plant hoort bij de familie van de Strelitziaceae waarin vier soorten voorkomen, waarvan Strelitzia reginae de bekendste is. De plant is vernoemd naar de vrouw van de Engelse koning George III, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz die veel van planten hield. De tweede naam reginae betekent 'van de koningin'. Aan het begin van de achttiende eeuw is Strelitzia van Zuid-Afrika naar Europa gekomen.

Keuze assortiment Strelitzia

Er zijn diverse soorten Strelitzia die allemaal te herkennen zijn aan de recht opstaande stengels met stevige, grijsachtige bladeren. Kenmerkend zijn de bijzondere bloemen. De meest voorkomende soort is de Strelitiza reginae met schutbladen waaruit feloranje met daarin blauwe bloemen komen. Een wat minder bekende soort is de Strelitzia nicolai met veel grotere groene bladeren. De plant is wat lastiger in bloei te krijgen en wordt daarom ook als decoratieve bladplant ingezet. Veel Strelitzia bloemen en planten worden geïmporteerd uit gebieden rond de Middellandse Zee en Canarische eilanden.

Verzorgingstips

  • Strelitzia is een echte zonaanbidder: volle zon zal de bloei bevorderen. 
  • Als de plant bruine bladpunten krijgt, kunnen die worden afgeknipt. Oude verdroogde bladeren en bloemen kunnen worden weggehaald. 
  • Geef Strelitzia vooral in de zomer rijkelijk water en sproei de bladeren regelmatig om aantasting door spint te voorkomen. 
  • In het groeiseizoen elke twee weken wat plantenvoeding voor bloeiende of orangerieplanten geven.
  • In de zomer kan Strelitzia ook het terras of balkon op.
  • Om Strelitzia weer in bloei te krijgen is een rustperiode in de winter belangrijk. Wanneer de plant een aantal maanden droger en koeler staat zullen er zich weer nieuwe bloemknoppen ontwikkelen. Hoe ouder de plant, hoe meer bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...