Kleurige nazomer met struikheide

Kleurige nazomer met struikheide

De groenblijvende en winterharde struikheide (Calluna vulgaris) geeft in de nazomer en herfst kleur aan je tuin met trosjes onstuimig bloeiende bloemetjes. Maak een mooie mix van verschillende soorten in je tuin of in potten op je terras en geniet van alle paarse, witte, roze of rode bloemen.

 

Stoere survivor
 

Struikheide (Calluna vulgaris) of zomerheide zie je in de natuur vooral veel in Midden- en Noord-Europa. De gekweekte soorten variëren in lengte van 10 tot zelfs 100 cm. Met hun langere takken zien ze er wat wilder en losser uit dan winterheide. Deze klassieker heeft kleine, verfijnde bloemenrijen op hoge scheuten boven meestal donkergroene blaadjes. Hij is wintergroen en geeft volop kleur en vulling aan je najaarstuin.

 

Groene overwinteraar


Struikheide bloeit doorgaans vanaf de late zomer tot diep in de herfst. Vorst in de winter kan deze inheemse, groenblijver prima aan. Plant hem in een kleurig groepje in je tuin, of in een rijtje langs je border of een tuinpaadje. De plant is bovendien een uitstekende bodembedekker en vooral de laagblijvende soorten doen het prima in een pot of bak op je balkon of terras. Plant een mix van kleine struikheide in verschillende potjes of samen in één pot voor een weelderig en kleurrijk effect.

 

Mooie combinaties


Je kunt Calluna vulgaris mooi combineren met vaste planten als rododendron, skimmia, struikveronica, rotsheide en siergrassen. Verschillende struikheidesoorten combineren ook prachtig met elkaar. Naast de struikheide met paarse of roze bloemen, kun je ook denken aan de Calluna vulgaris 'Firefly' met paarsrode bloemen en groen met rood blad of de bijzondere Calluna vulgaris 'Melanie' met witte bloemen en donkergroene bladeren. De bloemen van deze knopbloeiende struikheide uit de Gardengirls-serie blijven dicht, waardoor ze veel langer doorbloeien. 

 

Weinig onderhoud


Struikheide houdt van frisse lucht en een zonnige plek. De plantjes doen het vooral goed op humusrijke, wat zure, goed doorlatende grond en hebben weinig onderhoud nodig. Met deze tips blijven ze jarenlang mooi:

  • Meng bij het planten eventueel wat turf door de grond.
  • Geef jaarlijks wat organische mest en turf.
  • Snoei de uitgebloeide takken na de winter iets terug.
  • Als je water geeft, gebruik dan het liefst regenwater.
  • Bescherm heideplanten in een pot tijdens de winter.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...