Skimmia japonica 'Rubella': wintergroene schoonheid

Skimmia japonica 'Rubella': wintergroene schoonheid

Winters in je tuin of op je balkon zijn nooit meer saai met de Skimmia japonica 'Rubella'. De groenblijvende bladeren en trosjes dieprode knoppen geven de donkere maanden kleur tot de wit-roze bloemetjes het nieuwe tuinseizoen openen. Hoog tijd om een of meer van deze Aziatische heesters te planten. 

 

Aziatische roots

De Skimmia is een groenblijver die in het wild in de bossen van Oost-Azië groeit. Hij is familie van de citrusboom, wat je nog kunt ruiken aan de citroenachtige geur die vrijkomt als je een blaadje knakt. Ook de bloemen hebben een lekkere zoete geur. Je ziet de Skimmia vaak in kerst- en bloemstukken omdat de decoratieve takken wel twee weken mooi blijven. Een van de bekendste en populairste soorten is de Skimmia japonica 'Rubella' die ongeveer 100 cm hoog wordtDeze is nu volop verkrijgbaar bij GroenRijk.


Groen, rood, wit-roze

Van een Skimmia japonica 'Rubella' kun je het hele jaar genieten. De glanzende groene blaadjes blijven eindeloos mooi. Eind augustus vormen de nieuwe knoppentrosjes zich. Ze kleuren donkerrood van oktober tot en met maart. De wit-roze bloemen geuren daarna nog van maart/april tot en met mei. Skimmia’s kunnen ook rode bessen dragen maar bij de meeste soorten alleen door bestuiving tussen een mannelijke en vrouwelijke heester.

 

De beste plek voor je Skimmia

De Skimmia japonica 'Rubella' houdt van halfschaduw en schaduw. Wat ochtend- of avondzon is geen probleem. Het is een ideale heester om onder een boom te zetten, maar ook los op een opvallende plek is het een plaatje om naar te kijken. Zorg dat je de Skimmia in goed doorlatende grond plaatst. Schep daarom dikke klei eerst even wat los. Je kunt de kluit het beste in een ruim plantgat plaatsen. Vul het daarna met de uitgeschepte aarde, voor de helft gemengd met rododendrongrond of voor een kwart met turf.

 

Makkelijke groenblijver

De Skimmia is een makkelijke plant die langzaam groeit en heel wat kan hebben. Ook strenge vorst van -10 graden is geen probleem. Let alleen even op de volgende punten: 

  • Geef in maart wat koemestkorrels.
  • Als de blaadjes geel kleuren is de grond te kalkrijk. Strooi dan wat turf.
  • Als je Skimmia lelijke randen krijgt staat hij te zonnig.
  • Snoeien is niet nodig maar als je de Skimmia wilt inkorten kan dat na de bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Disney tuinartikelen bij GroenRijk Den Bosch

Bij GroenRijk Den Bosch geloven we dat tuinieren een activiteit is die voor alle leeftijden leuk kan zijn. Van kleurrijke bloemen tot knusse moestuintjes, er is altijd iets magisch aan het werken met de natuur... En wat is een betere manier om kinderen enthousiast te maken over tuinieren dan met hun favoriete Disney-figuren? Ontdek hoe onze schattige Disney-tuinartikelen de wereld van het tuinieren tot leven brengen voor jouw kleintjes! Kom langs bi...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...