Maak je tuin zomerproof

Maak je tuin zomerproof

De zon laat zich weer meer zien en de temperaturen stijgen, de zomer komt eraan! Tijd dus om ervoor te zorgen dat je tuin helemaal klaar is voor het zomerseizoen. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je tuin er stralend bij ligt en je optimaal kunt genieten van je buitenparadijs de komende maanden.

 

1. Een gezond gazon 

Begin bij je gazon, nu ijsheiligen achter de rug is, wordt het tijd het gazon weer wat liefde te geven. Dit doe je door te maaien, zaaien en te bemesten.

 • Maai je gazon
  Begin met een maaibeurt, na half mei kun je zonder gevaar voor nachtvorst je gras een frisse knipbeurt geven. De ideale lengte voor een heerlijk zomers gazon is ongeveer 3,5 tot 4,5 cm.
   
 • Zaai kale plekken op je gazon opnieuw in
  Na het maaien wordt vanzelf duidelijk waar je gazon een beetje kaal uit de winter is gekomen. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad en binnen no-time heb je weer een vol grasveld.
   
 • Bemest je gazon  
  Voor bemesten geldt: Hoe eerder hoe beter, maar zeker in mei en juni kun je jouw gazon nog een snelle boost geven voor de komende zomer! Voor een snel resultaat kun je kiezen voor vloeibare kunstmest zodat je grasmat er binnen no-time weer keurig bij ligt. Kies je voor Organische mest, dan duurt het iets langer voor je resultaat ziet maar dan heb je ook wel een prachtig voller en gezonder gras.  Let op bemesten doe je het beste bij droog weer, op nat gras of met regen blijft mest niet goed liggen.

2. Verwijder onkruid uit je tuin

Een klusje waar niet iedere tuinder even dol op is: Het verwijderen van onkruid! Ook al ziet sommig onkruid er best gezellig uit, het is niet fijn voor de rest van de bloemen en planten in je tuin. Onkruid verbruikt namelijk veel water, plek en voedingsstoffen uit de bodem die bedoeld zijn voor je planten en bloemen. Tijd dus om deze ongenode gasten grondig te verwijderen. Nu is een goede tijd want hoe warmer het wordt hoe harder ook onkruid groeit. Gebruik goed tuingereedschap zoals een schoffel om dit klusje snel en veilig te klaren.
 

3. Zomer snoeien   

Veel mensen associëren snoeien met de herfst en de winter maar juist voor of in de zomer kun je bepaalde planten ook al snoeien, dan hoef je dit klusje in de winter niet meer te doen!  Dit heeft als voordeel dat de plant minder kwetsbaar de winter ingaat en zo goed en beschermd kan overwinteren. Ga alleen niet snoeien in planten die al in bloei staan natuurlijk, dit is zonde! Wacht hier dan mee tot de bloeiperiode voorbij is.

 

Welke planten mag je in het voorjaar en de zomer snoeien?

Planten die je in het voorjaar kunt snoeien zijn: Lavendel, de vlinderstruik, Hibiscus, de Klimroos, Dwergroos, Stamroos, de Katjeswilg en de Clematis.   

 

4. Verwijder groene aanslag

Nu je gazon er weer stralend groen bij ligt is het tijd om ongewenst groen te verwijderen van de tegels op terras en paden in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • Een emmer te vullen met heet water en groene zeep. Laat het een half uur staan, zodat de zeep zich goed kan vermengen met het water. Gooi het vervolgens over je tegels en schrob de groene aanslag met een harde bezem eraf. Spoel nog even goed na met water.
 • Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en kraanwater. Verdun het azijn 1 op 1. Dus bij anderhalve liter water voeg je anderhalve liter schoonmaakazijn toe. Besproei hiermee je terras of tegels. Dit werkt het beste als het zonnig en droog is. Laat het een paar dagen intrekken en spoel het na met water. Gebruik eventueel nog een harde bezem om na te schrobben. 

 

 5. Fleur je tuin op voor de zomer

Tijd voor de leukste klussen in de tuin, fleur je tuin op met nieuwe planten! Trakteer jezelf en je tuin op zomerbloeiers en andere planten in kleurrijke potten van bijvoorbeeld Capi of Elho. Of je nu je borders opnieuw vult, vaste-, of eenjarige planten zet, zorg er in ieder geval voor dat je nieuwe planten regelmatig water geeft. Deze hebben nog geen lange wortels en hebben wat extra aandacht nodig om ze de warme dagen door te helpen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...