Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 4 juni 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 4 juni 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Den Bosch te koop zijn? U vindt ze na uitzending op onze tuinplanten- en of kamerplantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de uitzending van afgelopen zaterdag gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 4 juni 2022 (herhaling zondag 5 juni) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag vast een aantal van deze tuintoppers uit.

Ficus carica

Zoals u in de uitzending kon zien, wordt elke tuin een stukje mooier wanneer er een vijgenboom wordt geplant. De Ficus carica is de boomsoort die de beroemde groene, zwarte of paarse vijgen produceert. De tropische boom staat graag op een beschutte en zonnige plek, bij voorkeur in een pot. Overweeg uw struikvormige boom in de buurt van een muur te planten, omdat de extra bescherming uw plant helpt de kou te trotseren. Let op: het sap van vijgenplanten kan irriterend zijn voor de huid en een ernstige reactie veroorzaken bij overgevoelige mensen en huisdieren. Sommige mensen zijn allergisch voor de vijgen zelf.

Ficus carica

Astrantia

Astrantia is een mooie vaste plant met bijzondere bloemetjes die op lange stelen boven diep gelobde, donkergroene bladeren uitkomen. Het schaduwminnende Zeeuws knoopje is momenteel nogal schaars in onze Nederlandse tuinen. Zonde! Hij verdient absoluut een plekje in uw border. Astrantia's zijn er namelijk in een grote verscheidenheid aan kleuren. Daarnaast hebben ze prachtige bloemen die haast iets weghebben van een kroon of zelfs uiteenspattend vuurwerk. Bovendien is de plant bijzonder bijen- en insectenvriendelijk. In het wild bloeit de Astrantia vaak aan bosranden. Alle Astrantia’s zijn tevens uitstekende snijbloemen.

Astrantia

Olea europaea

Voeg die oh-zo-welkome Mediterrane sfeer toe aan uw eigen tuin met behulp van de welbekende olijfboom. De Olea is gewend aan zomerse temperaturen en moet dus altijd op een zonovergoten plek staan. Ook is het essentieel om de grond altijd licht vochtige te houden. In de zomer kan het zijn dat u de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Voorkom echter dat de olijfboom in een laagje water staat. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, waardoor de plant het niet lang volhoudt. Verkleurde bladeren zijn vaak een teken van overtollig watergeven. Houd er tevens rekening mee dat de olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.

Olea europaea

Astilbe ‘Delft Lace’

De zachte abrikoosroze pluimen van de Astilbe ‘Delft Lace’ worden geaccentueerd met donkerroze knoppen op aantrekkelijke rode stelen. Het weelderig diep ingesneden blad is het hele seizoen aantrekkelijk en verkleurt van groen naar brons. Astilbe planten zijn de steunpilaren van schaduw- en bostuinen. Ze kunnen immers zeer goed tegen een schaduwrijke plek. Ze combineren om die reden goed met andere vochtminnende planten, zoals de varen, Lobelia en Hosta.

Astilbe ‘Delft Lace’

Agapanthus ‘Amourette’

De Agapanthus, in de volksmond ook de liefdesbloem genoemd, is niet alleen met veel liefde gekweekt maar geeft ook nog eens prachtige grote bloemen. De Agapanthus ‘Amourette’ is een ranke tuintopper die zijn bloemetjes het liefst op een zonnige plek laat stralen. De zomerbloeier staat graag in een pot of kuip op een warm terras waar hij van juli tot september voor u zal bloeien. Geef tijdens de bloeiperiode één keer per week water, zeker bij warm weer. Tijdens de wintermaanden heeft de Afrikaanse lelie wat bescherming nodig, want op kou is deze lieverd niet dol.

Agapanthus ‘Amourette’

Hedera ‘Wonder’

De Hedera helix ‘Wonder’ is in de volksmond beter bekend als klimop. Waar velen de klimop met name associëren met een plek in de tuin, is de Hedera helix ‘Winder’ juist een ideale kamerplant. Naast het feit dat hij een snelle groeier die zeer makkelijk te verzorgen is, is het ook nog eens een luchtzuiverende plant. Nare stoffen die vrijkomen bij het schilderen, schoonmaken of zelfs het transpireren haalt deze kamerklimop eenvoudig uit de lucht. Hij stuurt vervolgens de gezuiverde gezonde lucht weer terug de ruimte in. Het enige dat u hoeft te doen is met regelmaat kleine beetjes water te geven. Ook een sproeibeurt op z’n tijd maakt deze kamerplant zeer blij. Kiest u voor klimmen of hangen? Dit wonderkind kan het allebei!

Hedera ‘Wonder’

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Den Bosch om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Alle planten uit de uitzending van 4-6-2022

Make-over

 • Ficus Carica
 • Fatsia japonica
 • Vitex struik
 • Astilbe ‘Delft Lace’
 • Hosta
 • Celosia
 • Citroentijm
 • Basilicum
 • Dahlia LaBella Medio
 • Astrantia
 • Coreopsis grandiflora
 • Sambuca niagra
 • Lupine

Kleur je leven

 • Olea europaea
 • Scaevola – lila
 • Agapanthus ‘Amourette’
 • Hydrangea ‘Ruby Annabelle’

Kamerplanten

 • Monstera
 • Strelitzia Nicolai
 • Opuntia galapageia
 • Hedera ‘Wonder’
 • Musa dwarf ‘Cavendish’
 • Philodendron scandens

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
tuintips
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...