Zorgeloos op vakantie: schakel een plantenoppas in!

Zorgeloos op vakantie: schakel een plantenoppas in!

Als u deze zomer van plan bent op vakantie te gaan, wilt u natuurlijk niet thuiskomen en zien dat de planten het niet hebben overleefd. Veel planten kunnen heus een weekendje zonder uw aandacht. Maar gaat u langer dan een week weg, dan is het handig om een plantenoppas in te schakelen. Erg fijn als de buren, vrienden of familie tijdens uw vakantie even langs kunnen gaan om uw planten water te geven. Om er zeker van te zijn dat de plantenoppas voor herhaling vatbaar is, is het een idee deze van te voren een goede instructie te geven. Wij van GroenRijk Den Bosch hebben een paar handige tips voor de plantenoppas, en natuurlijk ook voor uzelf, op een rijtje gezet!

Tips voor de plantenoppas

Iemand die zich inzet als plantenoppas heeft altijd de juiste bedoelingen. Maar zonder goede instructie zal de oppas niet veel meer doen dan een rondje met de gieter. En niet iedere plant heeft natuurlijk dezelfde waterbehoefte. Hier wat tips om het voor de plantenoppas en uzelf makkelijker te maken:

  • Zet de kamerplanten niet direct voor het raam. Als kamerplanten iets donkerder staan, zullen we ook iets minder water nodig hebben. 
  • Zet meerdere planten bij elkaar. Zo maken ze samen een fijn klimaat waar de luchtvochtigheid altijd goed is. 
  • Maak een lijstje, of zet kaartjes in elke pot, met de waterbehoefte per plant. Vooral van planten in potten is dit een goed idee, die nemen namelijk geen water op uit de tuingrond. 
  • En voor planten die in de grond staan geldt natuurlijk dat er bij een natte zomer geen water gegeven hoeft te worden. Is het wel een warme week? Geef dan om de dag water, dit is echt voldoende.
  • Haal voordat u weg gaat alvast alle dode bloemetjes en blaadjes weg. Dit bevordert de overlevingskans van de planten omdat beestjes geen nestelplek meer hebben en het scheelt werk voor de plantenoppas.
  • Vraag de plantenoppas altijd even te checken op slakken. Deze slome sluipers kunnen zich in een dag helemaal volvreten aan uw mooie planten. Met een beetje koffiedik, of fijngemaakte eierschalen houdt u de slakken op afstand.

Kamerplanten


 

Plantenoppas | GroenRijk Den Bosch

Planten weer tot leven wekken

Een plantenoppas is natuurlijk geen garantie dat alle planten uw vakantie ook daadwerkelijk overleven. Maar geen paniek, veel planten kunt u gewoon weer tot leven wekken. Check altijd eerst de wortels. Als de wortels nog goed zijn, haalt u simpelweg alle dode bladeren en bloemen weg, geeft u de plant een flinke hoeveelheid water en vergroot u de kans dat deze gewoon opnieuw gaan bloeien. 

Wanneer de grond waarin de plant staat ook dor en droog aanvoelt, kunt u de plant met kluit en al in een emmer water dompelen. Zo zorgt u  ervoor dat de grond rondom de plant weer vruchtbaar is en voldoende water op kan nemen. 

Tuinplanten


 

Het toch zelf regelen

Is er geen plantenoppas beschikbaar of durft u de zorg voor uw planten niet uit handen te geven? Dan zijn er ook genoeg voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen om uw planten zo goed mogelijk achter te laten tijdens de vakantie. 

  • Zet de planten dicht bij elkaar, op een lichte plek, maar niet vol in de zon. De planten zorgen samen voor een fijn klimaat waardoor de kans op overleven groter is. 
  • Knutsel zelf een irrigatiesysteem in elkaar. Zet alle planten op een schoteltje met een laagje water zodat de wortels voldoende te drinken hebben wanneer u weg bent. Hiermee stelt u verdroging van de planten uit en overleven ze langer zonder zorg.
  • Installeer een automatisch watergeefsysteem. Met behulp van een waterbol (of waterdruppelaar) krijgen de planten geleidelijk een beetje water. Zo staan ze niet te droog, en niet te nat. 

Neemt u liever het zekere voor het onzekere? Ga dan voor planten die het altijd wel overleven. Cactussen en vetplanten kunnen heel lang zonder verzorging. U kunt gerust twee maanden op vakantie gaan. De verwaarlozing van deze planten heeft weinig tot geen impact. Meer weten? Bij GroenRijk Den Bosch bent u aan het juiste adres voor kamerplanten, tuinplanten, bloempotten en alle producten om uw groen gezond te houden. Tot snel!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...