5x planten voor een tuin met schaduw

5x planten voor een tuin met schaduw

Heeft u een tuin of balkon op het noorden en bent u overgeleverd aan de schaduw? Dat hoeft helemaal niet nadelig te zijn! Veel mensen hebben het idee dat een tuin waar weinig zon te vinden is gelijk staat aan een tuin waar planten, heesters en bomen niks waard zijn. ‘Planten kunnen toch niet zonder zon’, horen we u denken. Natuurlijk zijn de meeste groene bloeiers wel geholpen met wat zonnestralen op hun bolletje. Er zijn echter genoeg tuinplanten die het ook dikke prima vinden om op een schaduwrijke spot te staan. Sterker nog, ze vinden het heerlijk! Ontdek snel onze top 5 schaduwplanten.

Tuinplanten webshop

 

Schaduw? Planten die hap!

Zo op het heetst van de zomer is het natuurlijk totaal geen straf als een deel van, of zelfs de gehele tuin voorzien is van een flinke dot schaduw. Het is voor u als plantenbaas veel beter uit te houden en ook uw beplanting hoeft zich niet druk te maken over het verbranden van de blaadjes. Uw border kan nog even kleurrijk stralen, zelfs wanneer er hooguit twee uurtjes zon in de tuin te vinden zijn. Pas dan is uw buitenplek immers per definitie een schaduwrijke tuin. Schaduwplanten zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten, waaronder dus ook bloeiende schaduwplanten én groenblijvende tuinplanten. Hieronder geven we graag onze top 5 vaste schaduwplanten prijs, maar u kunt natuurlijk altijd een bezoek aan ons tuincentrum brengen voor nóg meer inspiratie!

  1. Hosta
  2. Astilbe
  3. Monnikskap
  4. Hortensia
  5. Longkruid

Tuinplanten

 

1. Hosta: een beauty van een bladplant

De hosta is één van de bekendere vaste planten voor de schaduwborder, omdat ‘ie een zeer goede reputatie heeft opgebouwd. De prachtige bladplant is een zeer knappe verschijning en daarnaast bijna niet kapot te krijgen. De lijst met hosta-soorten is vrijwel eindeloos. Hoewel hosta's bekend staan ​​als schaduwplanten, zijn er enkele uitzonderingen. Cultivars met gouden bladeren hebben bijvoorbeeld wel wat zonlicht nodig om hun prachtige kleur te krijgen. Laat u adviseren door onze medewerkers.

Schaduw planten kopen doet u bij GroenRijk Den Bosch!

2. Astilbe: adembenemende bloeier

Een beetje kleur in de schaduwtuin is natuurlijk hartstikke welkom. Overweeg daarom eens de adembenemende Astilbe! Astilbe is een graag geziene gast in tuinborders vanwege zijn opzichtige bloempluimen. Deze verschijnen op een punt in de zomer, wanneer veel andere planten zijn uitgebloeid. De bloemen van deze bladverliezende vaste plant kunnen paars, roze, wit en rood van kleur zijn. Combineer ‘m met varens en hosta’s voor een spectaculair effect.

Schaduw planten kopen doet u bij GroenRijk Den Bosch!

3. Monnikskap: mooie bloeier met bijzondere vorm

De monnikskap, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Aconitum, is een kruidachtige vaste plant die uw tuin van een flinke portie kleur voorziet. De plant heeft diep paarsblauwe bloemen die tot wel een meter hoog kunnen rijken. De bloem heeft wel wat weg van een delphinium, maar is vanwege de bloemvorm toch nét even anders. Die van de monnikskap lijkt namelijk op een, jawel, monnikskap.

Schaduw planten kopen doet u bij GroenRijk Den Bosch!

4. Hortensia: een knappe klassieker

De hortensia (Hydrangea) is één van de meer klassiekere tuinplanten. Het is een ouderwetse favoriet die in de zomer en herfst bloeit. De bladverliezende struik is er in een breed scala aan soorten, vormen en kleuren. Kiest u voor blauw, wit, paars, roze of rood? Plant de hortensia als combinatieplant in een border, als vrijstaande eyecatcher in een bloempot of als accent langs een tuinpad. Weet wel; hortensia's geven de voorkeur aan meer lichte schaduw dan diepe schaduw.

Schaduw planten kopen doet u bij GroenRijk Den Bosch!

5. Longkruid: bodembedekkende beauty

Deze inheemse bodembedekker staat bekend om zijn gevlekte bladeren en rijke bloei in het voorjaar. Longkruid (Pulmonaria) is één van de vroegst bloeiende vaste planten die met zijn opzichtige bloemen - in de kleuren blauw, roze, koraal en wit - elke tuin een kleurrijke oppepper geeft na een lange, koude winter. Bijen en hommels zijn ook dol op de nectarrijke plant. De planten zijn min of meer bladhoudend en zijn daardoor jaarrond een aantrekkelijke toevoeging aan de tuin.

Schaduw planten kopen doet u bij GroenRijk Den Bosch!

Schaduwplanten kopen bij tuincentrum GroenRijk Den Bosch

U weet nu dat het helemaal geen ramp is om een schaduwrijke tuin te hebben. In elk seizoen is er genoeg (bloeiend) groen dat uw tuin naar een esthetischer niveau tilt. Kom langs bij ons tuincentrum in Den Bosch om meer te leren over de schoonheid van schaduwplanten. Onze groenexperts beantwoorden graag al uw vragen over ons assortiment. Tot snel bij GroenRijk Den Bosch!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...