Hoe zorg ik voor een witte kerst?

Hoe zorg ik voor een witte kerst?

Helleborus ‘Winterbells’ is een buitenplant die het binnen ook prima doet. Zet je hem half december binnen, dan heb je een kerst vol witte bloemen. Die witte kerst loopt nog door tot ver in januari! Is je Helleborus ‘Winterbells’ uitgebloeid dan zet je hem gewoon in de tuin. Volgend jaar bloeit hij dan weer volop. Iets later in het seizoen, maar wel een flink stuk langer. 

 

Helleborus, een bijzonder frisse verschijning

Een kerstroos, dat is de Nederlandse naam voor Helleborus ‘Winterbells’, bloeit uitbundig met schitterende witte platte bloemen. Deze witte bloemen steken ruim boven het blad uit. Het oog van de bloem is groengeel met daaromheen een dikke kroon van gele meeldraden. De bladeren zijn stevige donkergroen, haast leerachtig. Met de bloemen meegerekend wordt Helleborus ‘Winterbells’ ongeveer 40 cm hoog. 

 

Hoe zit het ook al weer: Kerstroos of Kerstster?

Kerstroos (Helleborus ‘Winterbells’) is een andere plant dan de Kerstster (Euphorbia pulcherrima). Ze zijn geen familie van elkaar, toch kan je ze uitstekend combineren. Het helderwit van de Kerstroos steekt spectaculair af tegen het knalrood van een Kerstster. Om alle verwarring maar gelijk uit de wereld te helpen: Kerstrozen hebben ook niets te maken met de rozenfamilie. Ze horen bij de familie van boterbloemen (Ranunculaceae).

 

Maximaal genieten: eerste jaar binnen, daarna buiten 

Zet je de Helleborus binnen dan haalt de warmte in je huiskamer de bloei iets naar voren. Kies wel voor de koelste plek. Het liefst ca. 17°C. Na de bloei binnen verlangt je Helleborus naar de volle grond. Hij heeft het liefst goed doorlatende, humusrijke grond. In de lente geef je hem een laagje compost vermengd met organische mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Ook kalk is bevorderlijk voor een krachtige plant. Buiten vormt de Kerstroos in de herfst zijn eerste knoppen en hij bloeit door tot en met maart. 

 

Helleborus is een bikkel

Helleborus is winterhard (tot wel -20°C) en ’s winters groenblijvend. Schrik niet als de plant gaat hangen bij vorst, dat doet hij juist om de kou te trotseren. Als het vriest trekt hij het vocht uit zijn bloemen en bladeren terug naar de wortels. Komt de temperatuur boven nul dan richt hij zich wonderbaarlijk snel op. Geef jij jezelf en je tuin een paar van deze krachtpatsers?

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Disney tuinartikelen bij GroenRijk Den Bosch

Bij GroenRijk Den Bosch geloven we dat tuinieren een activiteit is die voor alle leeftijden leuk kan zijn. Van kleurrijke bloemen tot knusse moestuintjes, er is altijd iets magisch aan het werken met de natuur... En wat is een betere manier om kinderen enthousiast te maken over tuinieren dan met hun favoriete Disney-figuren? Ontdek hoe onze schattige Disney-tuinartikelen de wereld van het tuinieren tot leven brengen voor jouw kleintjes! Kom langs bi...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...