Tuinfiesta met Echinacea purpurea 'Sombrero'

 Tuinfiesta met Echinacea purpurea 'Sombrero'

De Echinacea purpurea of rode zonnehoed herken je gelijk aan het grote hart en de wat hangende roze bloembladeren. De bloemen van de vrij nieuwe 'Sombrero'-serie hebben korte bloemstelen en extra grote bloemen. Zo’n zonnehoed mag zichzelf gerust 'Sombrero' noemen.

 

Krans van bloemblaadjes

Met de vroegbloeiende Echinacea purpurea of rode zonnehoed geef je jouw tuin een extra zomers tintje. De iets naar beneden hangende bloembladeren stralen als een krans om het bijen-aantrekkende bloemhoofd heen. Van oorsprong groeit deze plant in Noord-Amerika. Tegenwoordig zijn de gekweekte soorten ook hier populair. Een van de nieuwste varianten is de 'Sombrero'-serie. Dit zijn compactere, stevige planten, met kortere bloemstelen, veel vertakkingen en grote bloemen in felle kleuren. Ze staan prachtig in prairietuinen en borders en natuurlijk in een pot op je terras of balkon.

 

Allemaal kleurig

De verschillende soorten van de 'Sombrero'-serie hebben allemaal fantastische kleuren! Zo zijn de bloemen van de 'Sombrero Sangrita' eerst oranje, waarna ze naar rood verkleuren. Ook de bloembladeren van de 'Sombrero Adobe Orange' en de 'Sombrero Hot Coral' zijn oranje. Deze laatste is een zeer rijk bloeiende dwergzonnehoed met een hoogte van maar 25 tot 30 cm. De naam van de 'Sombrero Salsa Red' verraad al dat de bloemblaadjes knalrood zijn en de 'Sombrero Balsomblanc' bloeit met witte bladeren en een koperkleurig hart. Nog niet genoeg kleur? De bloemen van de 'Sombrero Special' zijn zelfs tweekleurig.

 

Het blijft feest

Echinacea purpurea 'Sombrero' bloeit in juli, augustus en september. Hij heeft weinig aandacht nodig. Als je deze tips volgt, krijg je er veel bloemen voor terug:

  • Zet de plant op een warme, zonnige plek in goed doorlatende grond. 
  • Echinacea kan prima tegen droogte en houdt vooral in de winter niet van natte wortels. In een pot heeft hij tijdens droge periodes wel wat water nodig.
  • Als je uitgebloeide bloemen wegknipt, kan er een kleine tweede bloei volgen.
  • Je hoeft deze planten in de winter niet extra te beschermen. De 'Sombrero' is prima winterhard.

 

Wintersilhouet

Als je de 'Sombrero' aan het eind van de bloeiperiode niet gelijk snoeit, kan de plant zichzelf uitzaaien. Bovendien genieten vogels nog van de lekkere zaadjes én vormen je bloemen nog maandenlang een mooi silhouet.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...