De vrolijke verleiding van Dahlia

De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbare knollen, genieten we nu juist van de uitbundige bloemen. De Labella-kwekers hebben een collectie beauties gecreëerd met volle bloemen in heldere kleuren en verschillende maten. 

De Labella Dahlia’s

Roze, rood, oranje, geel, paars, wit of gemengd: de Dahlia-collectie biedt je volop keuze! Sommige soorten kregen ook nog de titel ‘fun’ mee omdat ze zo feestelijk zijn. Kies jouw favoriet:

 • Piccolo: Schattige minidahlia’s met een hoogte van zo’n 15 tot 17 cm. Perfect voor in borders of in bakken en potten.
 • Medio: Een Dahlia met een hoogte van 20 tot 25 cm waar je makkelijk een plekje voor vindt.
 • Grande: Deze cultivar wordt tussen de 30 en 40 cm hoog en heeft grote, niet doorhangende bloemen. 
 • Maggiore: Pronkplant die met een hoogte van 45 tot 70 cm extra opvalt.
 • Gigante: Een flinke dahlia die 55 tot 70 cm hoogte kan halen en mooi uitkomt in een grote pot.

Do’s voor je Dahlia

Als je goed voor je dahlia zorgt, kan ze een zomer lang bloeien tot wel in oktober. Let wel op de volgende tips:

 • Geef haar een plek in de zon. Zo groeit de plant het best en heb je veel bloemknoppen.
 • Zet je dahlia in voedzame, goed doorlatende grond.
 • Geef organische mest bij het planten en zodra de eerste bloemen open gaan. Als je een knol plant, geef dan mest zodra de eerste uitlopers boven de grond komen.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen door direct onder de knop te knippen.
 • Laat de grond rond je dahlia niet uitdrogen, maar laat de wortels ook niet te nat worden.
 • Tijdens milde winters kan je Dahlia buiten overleven als je haar bij de voet afdekt met stro of jute. Je kunt de knollen ook uitgraven en in wat turfmolm laten overwinteren.

Haal haar binnen

Het is zonde om je Dahlia’s alleen buiten te laten staan. Knip gerust wat takken weg om te laten pronken in een vaas, maar wel net boven twee beginnende blaadjes. Zo bevorder je de bloei van nieuwe takken!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
tuintips
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...