Watervriendelijke tuin

Watervriendelijke tuin

Water is onmisbaar in uw tuin. De hoeveelheid speelt een grote rol, het mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog! Waar haalt u het water vandaan en wat doet u met overtollig (regen)water? Het regent vaker en harder en uw tuin kan dat niet aan. Heeft u een tuin? Dan kunt u helpen het probleem wateroverlast tegen te gaan. En u kunt leren om gunstig om te gaan met het natuurlijke regenwater. Lees hier meer over het watervriendelijk maken van de tuin, download het handboek of kom langs in ons tuincentrum, we adviseren u graag!

Handboek de watervriendelijke tuin

Download hier het GRATIS handboek voor de watevriendelijke tuin

handboek de watervriendelijke tuin

Water opvangen in uw tuin

U kunt direct en op veel kleinere schaal in uw eigen omgeving maatregelen treffen. Het is eenvoudig om zuiniger om te gaan met water in de tuin en water beter te benutten. Door regenwater (tijdelijk) op te vangen, kunt u ook wateroverlast in uw tuin en huis verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een ‘Levende Tuin’ of door de tuin minder of anders te betegelen. Regenwater kan hierdoor in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Het hoeft dus niet te worden afgevoerd via het riool. Het weghalen van tegels biedt ook meer ruimte aan flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Het groen houdt bovendien de tuin koeler op hete zomerse dagen. Klik hier voor de lijst met regenbestendige plantensoorten.

Tips voor een watervriendelijke tuin 

  • Met een bodembedekkende mulchlaag van bijvoorbeeld compost houdt u het vocht langer vast in de grond, dus hoeft u minder vaak te sproeien.
  • Geef vooral water bij de plantenwortels. Een druppelslang is daarbij erg efficiënt.
  • Sproei alleen waar de planten er om vragen. Aan een besproeid terras of natte muren heeft niemand iets.
  • Een slimme vaste sproei-installatie (met sproeicomputer) werkt absoluut waterbesparend. Zo’n automatisch watergeefsysteem kan heel zuinig werken. Dit systeem neemt u enorm veel werk uit handen en uw planten varen er wel bij. Er bestaat echt van alles als antwoord op de eisen die u stelt (vraag in het tuincentrum).
  • Heeft u een vijver, dan kun je ook een overloop maken vanaf de regenton om zo de vijver aan te vullen met regenwater.
  • Maak een met puin of grind gevulde zinkput onder het terras waar hemelwater snel in kan wegzakken.

Sproeien in de watervriendelijke tuin

Doe dat zeker als er droogte is voorspeld. De planten in uw tuin hebben het nodig. In ieder geval is het nodig voor de tot nu toe gebruikelijke plantenmix in tuinen. Sproei het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat omdat dan de verdamping het minst is en u dus zuiniger met water kunt omspringen. Vergeet ook hangmanden en planten in potten en bakken niet. Een waterschotel onder in een hanging basket houdt water vast en zorgt dat u minder vaak water hoeft te geven. Een flinke regenton die aangesloten is op een regenpijp spaart enorm veel leidingwater uit en regenwater is uitstekend voor planten. Zet de ton (met kraan) op een verhoging, zodat u makkelijk water kunt tappen.

Wilt u meer weten of heeft u een advies nodig? Kom gerust langs in ons tuincentrum in Den Bosch we helpen u graag!