Kamerplanten trends van het moment

Wie geregeld de kamerplantenafdeling van GroenRijk Den Bosch bezoekt, moet haar kennen: kamerplantenexpert Sjannie! Ze zit inmiddels 21 jaar in de tuinbranche en houdt zich al 15 jaar bezig met het inkopen van kamerplanten en potten. Zij zorgt er dus voor dat de meest bijzondere, tijdloze en interessante kamerplanten bij u in de huiskamer kunnen komen te staan. Eens in de twee maanden gaat Sjannie met collega Jennefer op kamerplantenjacht bij de kweker, zodat ze altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kamerplanten. Zo kunnen onze plantenspecialisten u altijd voorzien van de meest trendy planten. Maar wat zijn momenteel die groentrends? Sjannie vertelt het ons!

Groen is hip

Om maar even bij de basis te beginnen: het feit dat u een kamerplant in huis heeft is al helemaal hip! Groen is misschien wel populairder dan ooit en bijna niet meer weg te denken uit het interieurbeeld. Dat kamerplanten een positief effect op de ruimte, maar ook op het plantenbaasje hebben, is inmiddels wel bekend. Nu we met z’n allen meer tijd thuis doorbrengen, is het wel zo fijn om die positieve kracht van groen in huis te halen. Wilt u een urban jungle van uw thuiskantoor maken? Waarom niet! Groen fleurt het huis op en een beetje vrolijkheid is in deze tijden meer dan welkom.

Kamerplanten trends | GroenRijk Den Bosch

Bijzondere eyecatchers

Sjannie let bij de inkoop van planten ook altijd op de wat meer bijzondere kamerplanten. Zo ontstaat er een gevarieerd aanbod van groene klassiekers en in het oog springende trendplanten. Om de zoveel tijd verschuiven die trends. Momenteel zijn het bijvoorbeeld de kamerplanten met grote bladeren die enorm populair zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Strelitzia Nicolai, de nummer één van dit moment. Ook de Ficus, Alocasia en Monstera passen in dit rijtje. Eén groot object geeft een ruimte meteen body en kleur.

TIP: Met het oog op het komende jaar zou de Philodendron squamiferum ook wel eens zo’n plant kunnen worden die de Nederlandse huiskamers enorm gaat vergroenen, aldus Sjannie. De bijzondere bladeren en de stengels met rode structuur geven deze exclusieve plant dat bijzondere uiterlijk wat momenteel zo populair is in de Nederlandse huishoudens. Trendsetter worden? Dan is dit uw plant!

Hang in there!

Ook hangplanten zijn nog steeds niet weg te denken uit het interieurbeeld. Een groot voordeel is namelijk dat u ze op verschillende plekken in huis kunt hangen. Er komt dus wat creativiteit bij kijken. Zet bijvoorbeeld een plant op een hoge kast, in de vensterbank of hang ‘m aan het plafond met behulp van een haak. Hangplanten hebben daarnaast een akoestische werking en zijn dus geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes. Een aantal populaire hangplanten zijn:

  • Hoya
  • Aeschynanthus (Lippenstiftplant)
  • Scindapsus Epipremnum

Kamerplanten trends | GroenRijk Den Bosch

Speels effect

Er zijn eigenlijk geen regels wanneer het om kamerplanten gaat, vindt Sjannie. Okay, er zijn uiteraard wat ‘regels’ qua verzorging en standplaats, maar daar helpen we uiteraard graag bij! Verder is het aan u welke planten u combineert. Begint uw huis op een jungle te lijken? Helemaal leuk! Maak kleine hoekjes met planten die verschillen qua vorm, kleur of hoogte voor een speels effect. Zet ze in een bijpassende pot voor een nóg gezelligere uitstraling. Momenteel zijn het de gouden en groene potten die het meest populair zijn. Ook zijn plantenpotten met een aardetint of een zilver glansje helemaal van nu. Mix and match er dus op los!

Verzorging van de kamerplantenKamerplanten trends | GroenRijk Den Bosch

Een plant heeft uiteraard wat liefde en aandacht nodig, maar er zijn ook planten die wat teruggeven aan u en uw woonruimte: de luchtzuiverende planten! Denk hierbij aan planten als de Spathiphyllum (lepelplant), Calathea of een varen. Deze planten zetten effectief Co2 om in zuurstof, zetten schadelijke stoffen om in goede en bevorderen de luchtvochtigheid. Dat kan bijvoorbeeld hoofdpijn of longproblemen verminderen. Het fijne is ook dat deze planten helemaal niet zoveel eisen. Vaak is één keer per week watergeven wel genoeg.

Favoriete plant

Tot slot de favoriete plant van plantenspecialist Sjannie: de Aglaonema! Dit is een volle plant die laag bij de grond blijft. De tekening in het blad geeft de plant een bijzonder leuke uitstraling! Uiteraard kunt u met een vraag over een specifieke plant altijd bij ons terecht! Welke planten kunnen bijvoorbeeld op een donker plekje staan of wat is dé plant voor een persoon zonder groene vingers? Komt u ook uw kamerplantencollectie uitbreiden? Tot snel bij GroenRijk Den Bosch!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken...

Lees meer...
Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...