Kamerplanten trends van het moment

Wie geregeld de kamerplantenafdeling van GroenRijk Den Bosch bezoekt, moet haar kennen: kamerplantenexpert Sjannie! Ze zit inmiddels 21 jaar in de tuinbranche en houdt zich al 15 jaar bezig met het inkopen van kamerplanten en potten. Zij zorgt er dus voor dat de meest bijzondere, tijdloze en interessante kamerplanten bij u in de huiskamer kunnen komen te staan. Eens in de twee maanden gaat Sjannie met collega Jennefer op kamerplantenjacht bij de kweker, zodat ze altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kamerplanten. Zo kunnen onze plantenspecialisten u altijd voorzien van de meest trendy planten. Maar wat zijn momenteel die groentrends? Sjannie vertelt het ons!

Groen is hip

Om maar even bij de basis te beginnen: het feit dat u een kamerplant in huis heeft is al helemaal hip! Groen is misschien wel populairder dan ooit en bijna niet meer weg te denken uit het interieurbeeld. Dat kamerplanten een positief effect op de ruimte, maar ook op het plantenbaasje hebben, is inmiddels wel bekend. Nu we met z’n allen meer tijd thuis doorbrengen, is het wel zo fijn om die positieve kracht van groen in huis te halen. Wilt u een urban jungle van uw thuiskantoor maken? Waarom niet! Groen fleurt het huis op en een beetje vrolijkheid is in deze tijden meer dan welkom.

Kamerplanten trends | GroenRijk Den Bosch

Bijzondere eyecatchers

Sjannie let bij de inkoop van planten ook altijd op de wat meer bijzondere kamerplanten. Zo ontstaat er een gevarieerd aanbod van groene klassiekers en in het oog springende trendplanten. Om de zoveel tijd verschuiven die trends. Momenteel zijn het bijvoorbeeld de kamerplanten met grote bladeren die enorm populair zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Strelitzia Nicolai, de nummer één van dit moment. Ook de Ficus, Alocasia en Monstera passen in dit rijtje. Eén groot object geeft een ruimte meteen body en kleur.

TIP: Met het oog op het komende jaar zou de Philodendron squamiferum ook wel eens zo’n plant kunnen worden die de Nederlandse huiskamers enorm gaat vergroenen, aldus Sjannie. De bijzondere bladeren en de stengels met rode structuur geven deze exclusieve plant dat bijzondere uiterlijk wat momenteel zo populair is in de Nederlandse huishoudens. Trendsetter worden? Dan is dit uw plant!

Hang in there!

Ook hangplanten zijn nog steeds niet weg te denken uit het interieurbeeld. Een groot voordeel is namelijk dat u ze op verschillende plekken in huis kunt hangen. Er komt dus wat creativiteit bij kijken. Zet bijvoorbeeld een plant op een hoge kast, in de vensterbank of hang ‘m aan het plafond met behulp van een haak. Hangplanten hebben daarnaast een akoestische werking en zijn dus geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes. Een aantal populaire hangplanten zijn:

  • Hoya
  • Aeschynanthus (Lippenstiftplant)
  • Scindapsus Epipremnum

Kamerplanten trends | GroenRijk Den Bosch

Speels effect

Er zijn eigenlijk geen regels wanneer het om kamerplanten gaat, vindt Sjannie. Okay, er zijn uiteraard wat ‘regels’ qua verzorging en standplaats, maar daar helpen we uiteraard graag bij! Verder is het aan u welke planten u combineert. Begint uw huis op een jungle te lijken? Helemaal leuk! Maak kleine hoekjes met planten die verschillen qua vorm, kleur of hoogte voor een speels effect. Zet ze in een bijpassende pot voor een nóg gezelligere uitstraling. Momenteel zijn het de gouden en groene potten die het meest populair zijn. Ook zijn plantenpotten met een aardetint of een zilver glansje helemaal van nu. Mix and match er dus op los!

Verzorging van de kamerplantenKamerplanten trends | GroenRijk Den Bosch

Een plant heeft uiteraard wat liefde en aandacht nodig, maar er zijn ook planten die wat teruggeven aan u en uw woonruimte: de luchtzuiverende planten! Denk hierbij aan planten als de Spathiphyllum (lepelplant), Calathea of een varen. Deze planten zetten effectief Co2 om in zuurstof, zetten schadelijke stoffen om in goede en bevorderen de luchtvochtigheid. Dat kan bijvoorbeeld hoofdpijn of longproblemen verminderen. Het fijne is ook dat deze planten helemaal niet zoveel eisen. Vaak is één keer per week watergeven wel genoeg.

Favoriete plant

Tot slot de favoriete plant van plantenspecialist Sjannie: de Aglaonema! Dit is een volle plant die laag bij de grond blijft. De tekening in het blad geeft de plant een bijzonder leuke uitstraling! Uiteraard kunt u met een vraag over een specifieke plant altijd bij ons terecht! Welke planten kunnen bijvoorbeeld op een donker plekje staan of wat is dé plant voor een persoon zonder groene vingers? Komt u ook uw kamerplantencollectie uitbreiden? Tot snel bij GroenRijk Den Bosch!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met de narcis

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze mini-narcissen al in pot. 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een mini-narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis genieten. Dit narcisje...

Lees meer...
​​​​​​​Rhipsalis: groen koraal!

Sterk vertakkend, kringelend of juist met lange, hangende slierten: de stengels van de Rhipsalis doen je automatisch denken aan koraal. GroenRijk biedt verschillende goed combineerbare soorten van deze sierlijke kamerplant aan.

Van de tropen naar jouw woonkamer

Met de Rhipsalis haal je een bijzondere kamerplant in huis die opvalt door zijn afwijkende, op een zeeplant lijkende vorm. Daarom wordt hij ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd. J...

Lees meer...
'Blue Star' schittert in de halfschaduw

Met de Phlebodium aureum 'Blue Star' of zinkvaren haal je een stukje getemde jungle in huis. Deze van oorsprong tropische plant heeft elegante, licht golvende bladeren met een grijsblauwe waas. Hij staat stijlvol in elke kamer en is ook nog eens zeer goed luchtzuiverend. 

 

Tropische ster

De varensoort Phlebodium komt oorspronkelijk vooral voor in de moerasbossen van Florida en in tropische en subtropische gebieden...

Lees meer...