Maak uw tuin klaar voor de lente!

De schaatsen zijn opgeborgen en de zonnebrillen kunnen weer op: het voorjaar komt eraan! Nu kan het zijn dat uw tuin wat te lijden heeft gehad. Het heeft de afgelopen tijd immers flink gevroren. Tijd om uw tuin, balkon of dakterras nieuw leven in te blazen! GroenRijk Den Bosch heeft uiteraard een groot assortiment tuinartikelen die u daarbij helpen. Wat zijn de items die u kunt gebruiken om de tuin of het terras helemaal lenteproof te maken? Wij zetten ze voor u op een rij!Lenteklaar maken van de tuin | GroenRijk Den Bosch

Voorjaarsschoonmaak

Wie wordt er niet vrolijk van de fluitende vogels en de bloeiers die overal hun koppie boven de grond uitsteken? Tijd om dat vrolijke gevoel naar uw eigen buitenplek te halen. Een schone lei om mee te beginnen, is dan wel zo fijn. Verwijder dus als eerste het plantafval: verdorde takken en bladeren knipt u af en gooit u weg, bijvoorbeeld op de composthoop. Haal ook het onkruid weg. Gebruik een snoeischaar, een voegenmes en een hark om dit onderhoud te plegen. Vergeet ook niet het grasveld vrij te maken van groenafval. Eerder zorgden deze bladeren, maar ook stro en noppenfolie voor bescherming tegen de vorst. Dat is nu als het goed is niet meer nodig. Check voor de zekerheid wel even het weerbericht.

Shop tuingereedschap


 

Groene aanslag

Groene aanslag is een aanslag op uw tuin. Die vieze tint doet direct denken aan de donkere dagen van het najaar en dat willen we uiteraard niet meer. Er zijn tal van manieren waarop u deze aanslag verwijdert. Het is uiteraard belangrijk om aan het milieu te denken. Gebruik daarom liever geen bleekmiddel, azijn of chloor. De grond en de planten in de buurt van de aanslag worden hier namelijk niet blij van. Maar wat zijn wél goede opties?

  • Een hogedrukspuit verwijdert binnen de kortste keren moeiteloos de aanslag. Let er wel op dat u niet per ongeluk de (net geplante) bloeiers kapot spuit. Pas ook op met poreuze stenen en de voegen van de tuintegels. Houd voldoende afstand bij het spuiten.
  • Kies voor een anti-aanslag product met oog voor het milieu van bijvoorbeeld Pokon of EcoStyle. Deze producten zijn op zowel steen, glas als hout te gebruiken. Laat de oplossing circa een half uur inwerken en schrob daarna het oppervlak eenvoudig schoon met water. Kind kan de was doen!

Shop terrasreiniger
Lenteklaar maken van de tuin | GroenRijk Den BoschVrolijke voorjaarsbloeiers

Tijd voor wat kleur! Vul de borders of een aantal plantenbakken met vrolijke plantjes. U wilt dat fijne gevoel van het voorjaar natuurlijk doortrekken in de beplanting. Wij hebben in ons tuincentrum en de webshop karren vol mooie eenjarigen, maar ook vaste beplanting die uw tuin in één klap dat lentegevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan violen, madeliefjes en primula’s. Stop ook vast wat zomerbollen in de grond. Let wel op: IJsheiligen komt er nog aan, dus het kan altijd nog gaan vriezen. Kies daarom voor de zekerheid voor vorstbestendige beplanting.

Shop tuinplanten
Gazon

Het is tijd om uw gazon in topconditie te brengen! Daar zijn meerdere manieren voor. Nadat u uw gazon bladvrij heeft gemaakt, kunt u gaan verticuteren. Dit houdt kort gezegd in dat u een onkruid-, mos- of viltlaag verwijdert met speciaal ontworpen gereedschap. Zo krijgen de graswortels ruimte en kunnen ze weer een beetje ademen. Het gevolg kan zijn dat het gras er wat kaler bij ligt door het verwijderde plantmateriaal. Geen paniek! Voeg wat graszaad aan de mat toe en binnen de kortste keren is uw gazon weer vol en groen. Er zijn echter meer zaken die niet mogen worden vergeten:

  • Heeft uw grasmat een te lage pH-waarde, oftewel zuurgraad? Voeg wat kalk toe! De pH-waarde is ideaal als deze tussen de 5.5 en de 7 ligt. Dit kunt u testen met een speciale kit. De juiste waarde verbetert de opname van voedingsstoffen en dit heeft uiteraard weer een gezond gazonnetje tot gevolg.
  • Ook het bemesten mag niet vergeten worden. Hiermee krijgt uw grasveld de juiste voeding binnen,Lenteklaar maken van de tuin | GroenRijk Den Bosch waardoor deze gezonder en dus sterker wordt. Wanneer u het gras maait, wat uiteraard een onvermijdelijk klusje is, verliest deze een aantal belangrijke voedingsstoffen. Voorzie het vlak voor een regenbui van mest zodat deze snel in de grond trekt.

Uiteindelijk moet u uw gazon zoals gezegd vanaf de lente een maaibeurt geven om deze de mooiste aanblik te geven. Doe dit regelmatig, zeker in de warmere maanden. Houd ongeveer één keer per week aan. Zo krijgt onkruid maar weinig kans. Zorg ervoor dat u verschillende kanten op maait en dat de messen vlijmscherp zijn.

Shop grasmaaiers


 

Tuingereedschap, planten en onderhoudsartikelen kopen in Den Bosch

Zin om aan de slag te gaan? Dat snappen we! Haal dus snel alles in huis om uw tuin of terras klaar te maken voor de lente. Plan een afspraak in om te komen winkelen of maak het uzelf nog gemakkelijker door alle benodigdheden te shoppen in onze webshop. Bij vragen kunt u ons uiteraard altijd contacten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...