Gazon

Uw gazon is enorm belangrijk als u een mooie en verzorgde tuin wilt leggen! Wanneer u in het voorjaar en in de zomermaanden wilt genieten van een mooi gazon is het natuurlijk belangrijk dat deze er mooi en groen uitziet. Belangrijke onderdelen die hierbij komen kijken zijn bijvoorbeeld: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien.

Gazon aanleggen, hoe doet u dat?

De allereerste stap bij het aanleggen van een mooi en verzorgd gazon, is de bodem. U moet taai onkruid verwijderen en vervolgens de grond spitten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een frees, spade of graafmachine. Wat u hiermee doet, is de lucht in de grond brengen. U kunt vervolgens organische mest of andere voedingsstoffen toevoegen als uw grond wat zanderig aanvoelt. Daarna harkt u met een rechte hark de grond vlak, loopt u de grond aan & maakt de grond vlak. Belangrijk hierbij is dat u de tijd neemt om goed te harken want dit gaat uiteindelijk bepalen of uw gras er mooi vlak in komt te liggen. Bij bijvoorbeeld een siergazon is dit van belang. Daarna kunt u eindelijk aan de slag met de aanleg van uw gazon! Waar kiest u voor?

  1. Graszoden leggen
  2. Gras zaaien

Wanneer legt u een gazon aan?

Ja, wat is de beste tijd om uw gazon aan te leggen? Ons antwoord luidt hierop dat u dit het beste in het voorjaar of najaar kunt doen. Waarom? Omdat in deze periodes het gazon het beste groeit en hierdoor heeft u dus snel een mooie grasmat! In de zomer vraagt het gazon vaak veel meer water en in de wintermaanden zijn graszoden weer moeilijker verkrijgbaar. 

Graszoden kopen & leggen

De eerste manier om een gazon te realiseren, is om graszoden te kopen en deze te leggen. U bepaalt vooraf het aantal vierkante meters van uw gazon en vervolgens bestelt u de graszoden. Vaak worden graszoden verkocht met een rol van 40 x 250 cm. Wij raden aan om de graszoden te laten bezorgen aangezien het gras best zwaar kan zijn. Ook erg belangrijk is dat u na het kopen van de graszoden, u deze binnen 2 dagen verwerkt want anders verdrogen ze. Bij het aanleggen van de graszoden is het belangrijk om de graszoden met de naden strak tegen elkaar aan te leggen en laat dan ook de zodenrijen steeds verspringen. Belangrijk is ook dat u meteen water geeft de eerste drie weken iedere dag. Dit kunt u het beste in de ochtend of avond doen zodat de brandende zon er niet opstaat. Na ongeveer 4 weken kunt u rustig gaan spelen op de graszoden. Grasmatten kopen doet u vanaf ongeveer de maand april. 

graszoden kopen in Den Bosch

Gras zaaien

De tweede manier is gras inzaaien. Veel mensen vinden het kopen van graszaad gemakkelijker en sneller dan het aanleggen van graszoden. Het enige nadeel is dat het iets langer duurt voordat u een mooie, groene grasmat ziet. Het is namelijk heel erg afhankelijk van de temperatuur (minimaal 10 graden) en vocht in de bodem. Graszaad ontkiemt pas als het vochtig is geweest en leeft om die reden de eerste twee weken op zichzelf. Na deze twee weken, gaat het wortelen beginnen en vanaf dat moment ligt het dus vast in uw gazon. 

Uw gazon onderhouden mag ook niet vergeten worden

Na het aanleggen van uw gazon, bent u nog niet klaar. Uw gazon heeft namelijk ook genoeg onderhouden nodig zodat deze mooi en groen blijft. Dit is voornamelijk belangrijk in het groeiseizoen (tussen maart en oktober). Schenk in deze periode iedere week wat aandacht aan het gazon. Wij geven u enkele tips voor het onderhouden van uw gazon:

  • Maai gemiddeld 1 keer per week zodat het gras op de mooiste lengte blijft. Belangrijk is dat u bij de eerste keer maaien, de grasmaaier niet te kort zet. Er zijn veel verschillende grasmaaiers zoals een handmaaier voor de kleinere gazons, tot aan elektrische maaiers voor een grotere gazon. Tegenwoordig wordt het ons ook nog heel erg makkelijk gemaakt door een accu- of benzinemaaier en zelfs een robotmaaier te kopen. 
  • Het klinkt misschien heel logisch, maar water geven is voor een nieuw gazon heel erg belangrijk. Na ongeveer 4 weken vermindert u de hoeveelheid water zodat de grasmat kan harden. 
  • Verticuteren - Wij raden u aan om dit 1 of 2 keer per jaar te doen. Hierbij haalt u mos en grasresten uit uw gazon. Schrik niet na het verticuteren ziet uw grasmat er vaak veel slechter uit maar als u deze netjes bijzaait en bemest, wordt het weer een mooie, groene mat. 
  • Na het verticuteren van uw gazon, is het belangrijk om deze te bemesten. Wij raden u aan om dit zo'n drie keer per jaar te doen en hiervoor organische meststoffen te gebruiken. U kunt ook kiezen voor kunstmest, maar op de langer termijn werkt dit iets minder goed. 
  • In de herfstmaanden moet u blad verwijderen van het gazon. Doet u dit niet? Dan verstikt het gras.. Dus hark dit weg met een bladhark of bladblazer. 

Dus woont u nabij Berlicum, Vlijmen, Haarsteeg, Nieuwkuijk, Middelrode, Heeswijk, Vinkel, Geffen of Heesch? Kom dan gezellig langs voor het grote aanbod gazon. Ook voor terrasverwarming, tuinverlichting, gereedschap, potgrond en tuinplanten hoeft u niet verder te zoeken.
 

Kunstgras