Tuinaarde & potgrond

Door middel van tuinaarde is het voor u mogelijk om uw eigen tuin te egaliseren, op te hogen of simpelweg de kwaliteit van de bodem te verbeteren door de tuinaarde te mengen met de bestaande aarde! Bij tuincentrum GroenRijk Den Bosch vindt u diverse soorten tuinaarde zoals:

  • Zwarte tuinaarde
  • Biologische tuinaarde
  • Bemeste tuinaarde
  • Onbemeste tuinaarde

Tuinaarde is toch ook potgrond?

Nee, dit is een veel voorkomende fout! Tuinaarde kunt u zien als een samenstelling van zand en organische stoffen en hierdoor is tuinaarde ook vaak een stuk zwaarder dan potgrond. Tuinaarde is geschikt om uw borders mee op te hogen of in de tuin, maar is zeker niet geschikt om planten in te planten. Tuinaarde is namelijk niet luchtig genoeg waardoor de wortels van de planten hier niet goed in groeien. Tuinaarde heeft een vrij zure PH-waarde en is daardoor voor veel planten niet geschikt als ondergrond. Potgrond aan de andere kant dus wel!

Wat is potgrond?

Niets is leuker dan in uw tuin nieuwe plantjes aan te leggen, maar om dit optimaal te doen is de basis een goede grond. Dit doet u door middel van potgrond. Potgrond is een mengsel van diverse natuurlijke grondstoffen. Bij de meeste soorten aarde is de basis veen of kokos, samen gemend met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Dit mengsel zorgt ervoor dat het een enorm goede basis is om planten in te potten. De samenstelling van de potgrond zorgt verder ervoor dat lucht en water goed worden vastgehouden. Hierdoor kan de tuinplant zich goed ontwikkelen. 

Den Bosch, Eindhoven, Berlicum, Schijndel, Vlijmen, Veghel, Vught of Rosmalen

Hoe gebruik ik potgrond?

Wanneer u een tuinplant of andere plant in een pot wilt plaatsen, doe deze dan eerst met plastic pot en al in een emmer water. Hierdoor kan de kluit zich vol zuigen met water zodat de eerste vochtbehoefte geregeld is. Kies verder voor een pot met een of meer gaten onderin zodat het overtollig water goed weg kan lopen. Doe wat potgrond onderin en zet daar de plant (zonder plastic pot) op. Vul vervolgens uw bloempot verder met potgrond en druk voorzichtig met uw handen aan. Zet de plant niet te diep of te hoog: u bedekt de grond van het bestaande potje met een dun laagje potgrond.

Tip: plaats onderin de pot hydrokorrels of wat potscherven zodat de potgrond de gaten niet afsluit.

Woont u nabij Den Bosch, Eindhoven, Berlicum, Schijndel, Vlijmen, Veghel, Vught of Rosmalen? Kom dan gezellig langs ons tuincentrum en bekijk ons potgrond & meststoffen assortiment! Ook voor meststoffen, terrasverwarming, tuinverlichting, tuingereedschap en gasflessen kunt u bij ons terecht!

Bekijk tuinafdeling

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinonderhoud