Veilig fietsen met uw hond: 5 tips

U bent, als echte Hollander, natuurlijk een doorgewinterde fietser. U gebruikt uw fiets voor de boodschappen, om snel op een afspraak te komen of om gewoonweg heerlijk van de buitenlucht te genieten. Neemt u uw hond ook wel eens mee tijdens zo’n fietsritje? Wat ons betreft is dat een hartstikke goed idee! In dit artikel vertellen wij van GroenRijk Den Bosch u waarom én waar u zoal op moet letten wanneer u uw trouwe viervoeter naast uw even trouwe tweewieler laat rennen.

Waarom fietsen met uw hond?

Op een zonnige zomerdag is het heerlijk om met uw hond de hort op te gaan. Dat wandelrondje om het huis kent Woef waarschijnlijk al wel uit zijn hoofd en dus is het leuk uw hond eens te verrassen met een fietsrit. Wist u dat verantwoord fietsen hem of haar positieve gezondheidseffecten oplevert? Naast een fiets rennen helpt de spieren van uw hond te versterken en zijn conditie te verbeteren. Dat is nog eens een goeie cardio work-out! Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Laat uw hond niet hijgend naast uw fiets rennen als één van de volgende punten op uw doggy van toepassing is:

  • Uw hond heeft ernstig overgewicht.
  • Uw hond is nog aan het groeien (jonger dan 18 maanden).
  • Uw hond is aan de oude kant.
  • Uw hond heeft pijnklachten, gewrichtsproblemen of is ziekjes.

Hele grote of juist kleine honden kunnen het vaak ook niet aan om een groot stuk te rennen. U kent uw liefste huisgenoot het beste, dus probeer dit zo goed mogelijk voor uw hond in te schatten.

Tips voor het fietsen met een hond | GroenRijk Den Bosch

Tip! Het kort opwarmen van de gewrichten en spieren vermindert het risico op blessures aanzienlijk. Laat uw hond dus eerst even een klein rondje rennen. Doe dit echter niet op een volle maag!

1. Veilig fietsen met een hond: los, halsband of tuigje?

Het is uiteraard erg belangrijk dat uw hond zich vrij kan bewegen tijdens het rennen. Zorg daarom voor een goed passend harnas dat niet knelt of in de huid snijdt. Uw hond helemaal vrij laten lopen, raden we niet aan – zeker wanneer u de route niet helemaal uit uw hoofd kent. Het brengt een hoog risico op ongevallen met zich mee voor zowel de hond als de eigenaar, maar ook voor andere voetgangers of fietsers. Een lijn met een halsband is ook niet geschikt en kan zelfs verstikkingsgevaar opleveren.

Tip! Probeer uw hond niet teveel voor of achter de fiets te laten rennen. Houd ‘m op min of meer dezelfde plek naast de fiets om een zo veilig mogelijke omgeving voor uw viervoeter te creëren.

2. Het ideale oppervlak

U kunt het waarschijnlijk nooit helemaal vermijden, maar weet dat asfalt en grind niet de beste ondergronden voor uw rennende hond zijn. Dit is omdat ze de gewrichten daarmee veel meer belasten. Paden door bossen en velden zijn beter geschikt, omdat ze een uitstekende demping geven. Weet u niet helemaal zeker hoeveel uw huisdier aankan? Test het eerst met korte rondjes door de wijk. Net als mensen kunnen honden wel enige opbouw in hun training gebruiken. U kunt vervolgens de tijd en afstand met kleine stapjes vergroten.

Tips voor het fietsen met een hond | GroenRijk Den Bosch

Tip! U moet het tempo altijd aanpassen aan de grootte en conditie van uw hond. Lange sprints kunt u beter achterwege laten; ‘joggen’ is veel beter voor de spieren en botten. Als u merkt dat uw hond langzamer gaat lopen of hard hijgt, geef hem dan een pauze of stop direct.

3. Houd uw hond goed in de gaten

Aansluitend op bovenstaande tip kunnen we u niet genoeg op het hart drukken uw hond goed in de gaten te houden tijdens, maar ook na het fietsrondje. Is de alertheid en speelsheid van de hond normaal nadat hij naast de fiets heeft gerend? Of is de hond opvallend rustig en stil? Als dat zo is, heeft u hem misschien wat overweldigd. Net als mensen kunnen honden pijnlijke spierpijn krijgen als ze te snel of te lang rennen. Houd hier voor de volgende keer rekening mee.

Dierartikelen in onze webshop

 

4. Wat te doen bij warm weer?

Bij zeer hoge temperaturen heeft u, naast een frisse duik en een koud drankje, waarschijnlijk helemaal nergens zin in. Voor fysieke activiteiten moeten ze zeker niet bij u aankloppen. Dit geldt ook voor uw hond. Rennen bij hoge temperaturen is een enorme uitdaging. De normaal zo verkoelende wind is heet en zo dicht bij de grond is het nog heter dan daar bovenin op uw zadel. De poten van de hond lopen ook gevaar op gloeiendheet asfalt. Als u in de zomer gaat fietsen, doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond.

5. Neem geregeld een pauze

U kent uw hond natuurlijk uit duizenden, maar hij kan u nog steeds niet in woorden vertellen wat hij écht denkt. Neem daarom van ons aan dat ook uw dog geregeld een goeie pauze nodig heeft. Net als zijn hondenbaasje is een slokje water tijdens een fikse work-out zeer gewenst. Breng dus genoeg water mee, zodat uw hond goed gehydrateerd blijft. Ga ook zeker niet elke dag met de hond fietsen. Het lichaam heeft tijd nodig om te kunnen herstellen en om spieren op te bouwen.

Tips voor het fietsen met een hond | GroenRijk Den Bosch

Tip! Eindig de fietsroute bij een meertje en laat uw hond even heerlijk afkoelen in het water.

Verwen uw hond met een goed voorbereide fietstocht

Neem uw harige vriend mee op een fietstocht en u bent verzekerd van een ochtend, middag of avond vol plezier. Zeker met bovenstaande tips zal het uw viervoeter aan niks ontbreken. In ons tuincentrum in Den Bosch vindt u onder andere allerlei veilige tuigjes die u tijdens het fietsen kunt gebruiken. Deze maken de fietsrit een stuk veiliger. Ook hebben we to-go drinkopties voor uw favoriete huisgenoot. Wilt u meer weten over het actief houden van uw hond? Onze medewerkers kunnen u er alles over vertellen. We hebben tevens allerlei ‘speeltjes’ die uw hond scherp houden en in topconditie brengen. Zien we u snel? We zijn ook per fiets goed te bereiken!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...