Hortensia
Een mooie hortensia maakt uw tuin en huis een stuk gezelliger en knusser! Een Hortensia kan zowel als kamerplant en tuinplant gebruikt worden! Een hortensia (ook wel hydrangae genoemd) is een enorm populaire en grote groep bladverliezende tuinplant. Er zijn enorm veel soorten hortensia's die allemaal hun eigen voorschriften en regels hebben. Enkele populaire zijn:
- Boerenhortensia's
- Pluimhortensia's
- Annabelle hortensia
En er zijn tegenwoordig ook weer allemaal nieuwe variëteiten op de wereld zoals de Forever&Ever en Endless Summer waarbij geen snoeiregels gelden. Veder zijn Hortensia’s verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder: wit, roze, rood, paars en blauw. Sommige soorten hortensia's verkleuren gedurende het seizoen.
Wel of niet snoeien hortensia’s?
De meest bekende hortensia in Nederland is de bolhortensia of boerenhortensia. In de jaren '90 vond u de prachtige bloemen al langs de muren van boerderijen. Dit kwam mede doordat de boerenhortensia veel water uit de grond opneemt. De boerenhortensia is verkrijgbaar in veel bloemkleuren met bolbloemen of met schermbloemen. Onze medewerkers in Den Bosch willen u adviseren uw hortensia niet te snoeien! Uiteraard heeft u wel de vrijheid om de bloemtakken van de plant af te knippen om de bloemen te gebruiken in een droogboeket of als snijbloem. Verder zijn de pluimhortensia's wel weer geschikt om van jongs af aan te snoeien. Deze hortensia's worden een heel stuk hoger dan de bolhortensia's en bloeien in een echte pluimvorm.. Stiekem verraadt de naam het al! Ook voor de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en de Hydrangea aspera geldt dat u deze bloemen al in het vroege voorjaar kunt snoeien.
Kenmerken Hydrangea hortensia
- Plant: heester
- Bloemkleur: meerdere kleuren
- Hoogte: vanaf circa 60 tot 300 cm
- Bloei: circa mei tot september
- Standplaats: het liefst in de zon of halfschaduw
- Grond: normale tot zure tuingrond
- Aantal: 3-5 per vierkante meter (afhankelijk van de grootte bij aanschaf)
- Snoei: na de vorstperiode (nachtvorst is niet erg) in februari of maart. Bij H. macrophylla alleen oude bloemen wegknippen
- Overig: ook erg mooi als snijbloem
Beïnvloeden van de kleur van de bloemen - Hortensia
Wist u ook dat u de kleur van de bloemen kunt beïnvloeden? Hoe gaaf is dat! Hortensia's behouden hun normale kleur als de grond een zogeheten pH-waarde behoudt tussen ongeveer de 5,5 en 6,5. Wilt u bijvoorbeeld een roze hortensia veranderen in een blauwe hortensia? Dan is de eerste stap om zure grond te hebben én dan ook nog eens een grond met een pH-waarde onder de 5,5. Dit kan erg gemakkelijk met bijvoorbeeld Pokon Tuinturf. Daarna moet u aluin toevoegen aan de grond, dan verkleuren de roze bloemen langzaam naar blauw! Wilt u juist een blauwe hortensia veranderen in een roze? Dan is het belangrijk om kalk aan de grond toe te voegen, want op die manier stijgt de pH-waarde tot boven de 6,5 en verkleuren de bloemen langzaamaan in roze.
Woont u nabij Den Bosch, Eindhoven, Berlicum, Schijndel, Vlijmen, Veghel, Vught of Rosmalen? Kom dan gezellig langs ons tuincentrum en bekijk ons hortensia assortiment! U kunt ook bij ons terecht voor tuinplanten, de orchidee, kamerplanten, tuinmeubelen, barbecues & uw huisdier.