Zaaitips voor groene vingertjes

Zaaitips voor groene vingertjes

Mede met dank aan de grootgrutter Albert Heijn is moestuinieren nu ook onder kinderen heel populair. En terecht, want het is leuk, leerzaam en gezond! Daarom heeft Groenrijk speciaal voor moestuiniertjes in de dop een inspirerend en handig e-book gemaakt. Download het hier en ontdek veel praktische tips voor het succesvol zaaien, kweken en oogsten van groenten en kruiden. Om je op weg te helpen hierbij alvast drie goede zaaitips. Je vindt er nog meer in het e-book!

Tip 1: Aaien! 

Het klinkt gek, maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ontkiemende plantjes die je dagelijks even voorzichtig aait tot wel 70 procent sneller ‘aanslaan’ (dus goed worteltjes vormen). Dat vinden kinderen natuurlijk superleuk en spannend! Wacht tot de zaailingen zo’n 3 centimeter groot zijn en ga met je hand zachtjes even heen en weer over de bovenkant van de plantjes. Voor heel tere plantjes kun je een veer of een stukje keukenpapier gebruiken.

Tip 2: Dunne zaden, dikke zaden

In zo’n minipotje van Albert Heijn voor op de vensterbank kun je de zaadjes heel makkelijk kwijt, zonder risico dat de wind roet in het eten gooit. Maar als je buiten zaait kan dat wat lastiger zijn. De stelregel is dat je dunne zaadjes heel ondiep in de grond stopt; eigenlijk over de grond verspreid en er vervolgens wat aarde overheen wrijft. Dikke zaden stop je wat dieper in de grond, zo’n 3 centimeter diep. Dunne, fijne zaden kunnen snel wegwaaien en je kunt er al snel te veel van bij elkaar ‘gooien’. Vermeng die kleine zaadjes daarom met wat vochtig zand, zodat je ze gelijkmatiger kunt verspreiden en ze ook niet weg kunnen waaien.

Tip 3: Eetbare bloemen

Zaai ook wat eetbare bloemen. Wist je dat de vrolijk gekleurde bloemen van de Oost-Indische kers eetbaar zijn en een beetje peperig smaken? Heel lekker op een boterham met kaas! Ook mooi en eetbaar: de hemelsblauwe bloemetjes van komkommerkruid (borage of bernagie) en de paarse bloemetjes van bieslook. Leuk om een salade mee te versieren, en je moestuin fleurt er enorm van op!

Bekijk de tips en geniet van een prachtige moestuin! 

De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...